En tsunami av panik har svept över Europa. Syndiga kvinnor ska stenas till döds, homosexuella brännas på bål, tjuvar få sina händer avhuggna. Snart tvingas drottning Elizabeth klä sig i burka. Talibanerna har strandat i England!
Det är intrycket man får av att följa med den hysteriska reaktion som utlöstes efter att anglikanska kyrkans ärkebiskop Rowan Williams nämnde det mest fasansfulla av ord vi har idag – sharia.
Storbritannien, menade Williams, är ett land som redan ger juridiskt utrymme till vissa kristna och judiska lagar. Muslimerna kunde också få samma beaktande, t.ex. i avtals- och familjefrågor, med det villkoret att dessa inte bryter mot engelsk lag.
Det var i stort sett den kontroversiella kontentan av ärkebiskopens uttalande. Williams preciserade senare att det inte alls var fråga om att införa ett parallellt juridiskt system, som vissa kritiker hade befarat. Och att han på något sätt skulle ha förespråkat införandet av hela sharian, inklusive de brutala kroppsliga bestraffningsmetoderna, är att grovt misstolka hans ord, något det verkar dessvärre finnas en klar vilja för.
Kärnan av protesterna har i alla fall gällt en gammal favorit, den muslimska kvinnans ställning.
Som den marockanska feministen Fatema Mernissi säger är väst bara intresserad av den förföljda muslimska kvinnan. Medierna frossar så oerhört gärna i nyheter om den miserabla, underkastade, misshandlade, våldtagna kvinnan. Förutsatt att förövaren är en muslimsk man. Balkongflickor, “hedersmord”, tvångsäktenskap, är termer som för evigt är förknippade med muslimer och
islam.
Man måste dock ifrågasätta denna kollektiva oro för den muslimska kvinnan. Påtvingade äktenskap är t.ex. förbjudna inom islam, alltså enligt sharia-lagarna. En imam som arbetar som domare på en fungerande shariadomstol i östra London, menade att största delen av fallen som behandlas i domstolen gäller kvinnor som vill bli kvitt dåliga eller påtvingade äktenskap. Shariadomstolen ger dessa kvinnor den muslimska ”välsignelse” de behöver för att slippa förtrycket.
Att vägra ge officiell status till shariadomstolar är att missa chansen till att skapa en
modernare tolkning av sharia-
lagarna, något muslimska kvinnor verkligen skulle ha nytta av.

PN

 

Lämna en kommentar