Torsken är en riktig problemfisk. Den gamla fattigmansfödan är i Östersjön på god väg att försvinna på grund av övergödning och utfiske.
För ett par år sedan talades det också om att mängder av rysk torsk från Barents hav
forslades in svart i EU.
Och så har vi ju den ständiga konflikten mellan fiskenationer som bland annat Norge, Kanada och Island kring fisket uppe i Barents hav.
Torskbeståndet i Nordsjön är hotat. I Kattegatt, havet vid den svenska västkusten, talar man om att det inte finns någon möjlighet för den att återhämta sig. De små torskarna fiskas upp och blir fiskmjöl innan de har hunnit bli könsmogna. Vilket journalisten Isabella Lövin skriver om i sin bok Tyst hav, som recenserades i Ny Tid i september förra året. Hon har bland annat blivit belönad med det svenska Stora journalistpriset, och Måltidspriset för sin bok.
Samtidigt som krögare och butiker försöker välja bort torsken i utbudet kom det i förra veckan fram att man i svensk kattmatt använder den stackars fisken. I stort sett alla stora kattmatsfabrikat har så kallad rödlistad fisk, såsom rödspetta och torsk i kattmaten. Bland annat Whiskas, ett märke som också säljs i finska butiker.
Vem vet vad som döljer sig bakom den minst sagt otydliga benämningen ”Fisk” på de finska kattmatsburkarna. Tonfisk, en annan hotad art är ju flitigt använd på burk eller pressad till små pellets för katterna att äta.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar