Den svenska utrikeskorrespondenten Caroline Salzinger besökte förra torsdagen NiFin. Hon berättade bland annat om sin senaste bok Hälsningar från ondskans axelmakter – vardag och vansinne i världens mest stängda länder.2002 utnämnde George W Bush Irak, Iran och Nordkorea till ”ondskans axelmakter”. Kort därefter fick också Syrien, Libyen och Kuba ansluta sig till den celebra samlingen.
– Jag hade ju varit bland annat i Libyen, Iran, Nordkorea. Jag kom på att jag prickat in de flesta av de här länderna. Så det var lika bra att fortsätta, säger hon.
Hälsningar från ondskans axelmakter behandlar inte de stora skeendena i världspolitiken utan rör sig i det lilla. I livet bakom jobbet som utrikeskorrespondent. Hur klär man sig egentligen under den skottsäkra västen eller hur hittar man vettiga underkläder i Teheran. Hon möter de vanliga människorna.
– När man kommer hem så frågar ens vänner inte om Kadafis senaste uttalanden. Utan de är intresserade av det verkliga livet i länderna. Vardagen.
De senaste åren har Salzinger bott i Istanbul och arbetat som korrespondent för Sveriges Radio. Sin första resa gjorde hon till Nordkorea på falska grunder. Hon utgav sig för att vara porslinshandlare.
– Jag hade inte ett enda normalt samtal med någon, säger hon. Folk tittade inte ens på mig trots att jag var den enda västerlänningen på gatorna. Alla de där ljuden man är van att ha runt sig hela tiden, som bilar och sånt – de fanns inte där. Allt var så tyst.
I boken berättar hon också om de andra journalisterna som åker för att rapportera från världens olika oroshärdar. Hur de är reportrar på snabbvisit som sitter på hotellbaren och förlitar sig på att lokala ”fixare” skall leverera nyheter. Och om hur andra blir beroende av krig och oroligheter. Att de inte kan leva utan kickarna.

Hälsningar från ondskans axelmakter utkommer i februari i finsk översättning under titeln Terveisiä pahan akselilta. Den ges ut på förlaget Atena.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar