I förra veckan tillkännagavs att den mexikanska fotografen Graciela Iturbide får det prestigefyllda Hasselbladspriset. Priset delas ut av Hasselbladstiftelsen och tillfaller en person som utfört en ”betydande fotografisk gärning”.
Iturbides arbete har ofta handlat om Latinamerika och hemlandet Mexiko i synnerhet. Hennes första bok Los Que Viven en la Arena porträtterar indianbefolkningen i Sonoraöknen i nordvästra delen av landet. Men hon har också rört sig utanför sin hemkontinent, bland annat till Indien och USA.
Fotografierna har ofta ett fokus på natur och teman som liv och död, men också politik och feminism. 2004 fick hon i uppdrag att fotografera delar av Frida Kahlos hem som stått låsta i 50 år. Bilderna ställdes ut förra året på National Museum of Women`s Art i Washington.
I Hasselbladsstiftelsens motivering står det att ”Iturbide har tagit dokumentärfotografin ytterligare ett steg genom att åskådliggöra förhållandet mellan människan och naturen, individen och kulturen, det verkliga och det psykologiska. Hon fortsätter att inspirera yngre generationer av fotografer i Latinamerika och övriga delar av världen.”
Tidigare vinnare av Hasselbladspriset är bland annat Nan Golding, som just nu visas på Kiasma i Helsingfors och Christer Strömholm. Prissumman är på 500 000 svenska kronor, motsvarande cirka 53 000 euro.

Priset delas ut den 25 oktober i Göteborg. Hasselbladstiftelsen bildades 1979 enligt makarna Hasselblads testamente. Victor Hasselblad var en känd kamerakonstruktör.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar