I förra veckans Ny Tid presenterade vi bilden till höger som föreställande Seppi von Bonsdorff, Fidel Castro och dennes två livvakter, tagen av Jorma Routti.
Genast fick vi ett mail från Routti:
Med på bilden, förutom Castro och Seppi, är jag till vänster och antagligen Urho Mäntyranta som andra från höger, trots att vi i bildtexten blivit befordrade till Castros livvakter.
Routti var med på resan till Kuba som ansvarig för utlandsrelationer i FSF (Finlands studentkårers förbund). Resan ordnades av den vänsterorienterade östeuropeiska organisationen IUS (International Student Union) och gick via Prag där denna hade sitt högkvarter. I Prag väntade man i en vecka på Cuban Airlines enda funktionsdugliga plan, vilket enligt Routti var ganska kul, varje kväll var det avskedsfest och varje morgon stod de beredda med väskorna packade.
I Havanna bodde vi på Havanna Libre, det före detta Havanna Hilton, där vi också träffade Castro. Han förelsog en simutfärd till DuPonts tidigare villa i Varadero, där stränderna var milslånga. Jag hade en av min mamma lånad Kodak Retina och bad en av våra kolleger bland de kubanska studerandena att ta den här bilden.
Efter att Kubakrisen samma dag brutit ut ville en del av den finländska studerandedelegationen ta sig ur landet så snabbt som möjligt. Routti lyckades flyga via Dakar till Moskva med ett ryskt fraktplan, och därifrån ta sig hem. Han möttes på flygplatsen av ett gäng journalister, Hufvudstadsbladets utsände tog hans kamera och nästa dag fanns simbilden i Hbl. Följande dag fanns bilden i ett flertal stora europeiska tidningar, och senare som Editor’s choice-bild uppslagen över två sidor i Life samt i boken 50 Years of Life.

 

Lämna en kommentar