Under slutet av februari har röken från Helsingfors Energi ute i Gräsviken lyst upp kvarteret. Det är konstnärsduon HeHe, Helen Evans och Heiko Hansen som målat det gråa molnet grönt med hjälp av laser.
Från femte våningen i Kabelfabrikens F-trappa går en skarp grön ljusstråle. De små snöflingorna i luften glittrar när de träffas av det starka ljuset. – En dag tyckte jag det var så mycket fotoblixtar, men jag tittade ner och det stod ingen på marken. Det var reflektioner från lasern som blixtrade så starkt säger Heiko Hansen.
Ändå är det bara en liten 8-wattslampa som håller ljuset i konstverket Green Cloud igång. Det kan man jämföra med vanliga glödlampor som ofta har en styrka på 40 eller 60 Watt. Ljuset i lasern är så starkt att om man skulle råka träffas av strålen i ögat kan man bli blind.
För att kunna genomföra konstverket har det därför krävts en massa säkerhetskontroller och rutiner. Bland annat måste någon övervaka laserstrålen för att den inte skall byta riktning och kanske göra någon blind. Heiko Hansen sitter i trapphuset mellan sex och tio varje kväll för att övervaka laserstrålen. Det är mörkt och kallt. Och ensamt.
– Det är väldigt tråkigt här, säger han med en suck. Men ändå ganska skönt. Man kan äta godis och ibland kommer det upp nån hit. Jag trivs ganska bra.
74,8 procent står det på en mätare på datorskärmen. Ibland tickar den lite uppåt. Ibland ner. Det är så stor del av kraftverkets maxkapacitet som utnyttjas just nu av de boende i Gräsviken och Drumsö. Det är en kall dag. Tanken är att ju mindre el invånarna i de två stadsdelarna förbrukar desto större och finare är molnet.
Helen Evans och Heiko Hansen har jobbat med projektet i fem års tid. Till vardags är de bosatta i Paris men Heiko var i Helsingfors på ett utbytesprogram när han fortfarande var student. Green Cloud har också planerats i Paris och staden Dunkerque på franska nordkusten, men båda backade ur. I ett skede var det nära att det inte blev något i Helsingfors heller.
Heiko rör på några mätare på skärmen och den gröna formen ändras, byter form. Det ser ut som om någon ritar i grön laser på rökmolnet. Han gör det större, och mindre.
– Det här är belöningen. Och att titta på det härifrån. Det är riktigt vackert när det glittrar, säger han.

Green Cloud kunde ses mellan 22 och 29 februari i Gräsviken i Helsingfors.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar