Kanske det blir bättre nästa gång! Det var optimistvännens spontana reaktion efter att ha hört och sett den finska erövringen av St. Sulpice.

Att tränga in finsk design, konst, litteratur och mat i små hus som ser ut som teaterkulissen i barnens Hans och Greta-föreställning är kanske inte den bästa idén, att sedan täcka marken med en matta som innan den blir totalt nedsmutsad första dagen, har en turkos färg som simbassängen på Backasgatan, hjälper inte heller. Att sedan lägga till osamarbetet mellan Helsingfors stad, som bekostat alltihopa, och staten som vill stå i strålkastarljuset, gör ingen glad. Att det praktiska byggandet av det hela inte funkat, gör inte situationen bättre. Pressen slarvas bort och ingen hälsar officiellt deltagarna välkomna… Better luck next time!
MEN, när solen skiner på torget och springbrunnen brusar i bakgrunden och fransmännen trängs framför stugorna, ivriga att få veta mera om Mika Waltari och Miina Äkkijyrkkä så känns den ändå i maggropen.
Den där lite stolta känslan av att vi faktiskt också kan i Finland. Vi kan laga god mat, vi kan designa ursnygga skor, vi kan göra fantastiska smycken av magiska japanska pärlor och av tidningspapper. Våra ungdomar talar franska. Vår Mumin står sig i alla väder. Våra kossor är starka, finska, och ibland av plåt, vi kan sjunga serenader i kör och dansa tango. Vi kan.
Och vi tänker fullständigt strunta i allt muttrande i kulisserna och bara njuta av att vi kommit för att erövra en liten bit av Paris och kanske ändå kommit en bit på väg. Luxemburg nästa?


  • Finländsk kultur presenterades på Place Saint Sulpice-torget i Paris den 17-27 april. Bland de medverkande konstnärerna var Paola Suhonen, Rosa Liksom, Charlotta Boucht, Marika Mäkelä, Jani Leinonen, Karin Widnäs och Matti Hagelberg.

Charlotta Boucht

 

Lämna en kommentar