Utställningen Varseblivning och utopi på Kervo konstmuseum är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan mongoliska och europeiska konstnärer. Varseblivandet, nuet, ställs mot illusionen vi ständigt strävar efter. I mötet mellan Asien och Europa suddas historiskt och geografiskt betingade särdrag ut, medan de enskilda konstutövarnas problematik alltmer närmar sig varandra.  De europeiska konstnärerna letar efter sitt ursprung och sitt innersta väsen i konfrontationen med en främmande miljö och kultur. De mongoliska konstnärerna söker sitt fria konstnärliga uttryck i den västerländska traditionen och i det egna återfunna kulturarvet. Självständigheten 1990 förde med sig full frihet att ställa ut och att välja teman, media och uttryckssätt. Den ideella frihetens avigsida  är kampen att överleva ekonomiskt som konstnär inom ett kapitalistiskt marknadssystem.

Gemensam är känslan av rotlöshet i en global värld och insikten att varje tid, varje form av frihet har sitt pris.
Yondonjunain Dalkh-Ochir hör till banbrytarna. Tillsammans med likasinnade konstnärer grundade han den antirealistiska konstföreningen Green Horse Art Society vid en tid då endast den partipolitiskt godkända konsten accepterades. Modern konst var borgerlig och förkastlig. Att betona konsten för konstens skull resulterade i avstängning från utställningar. 1992 kom Green Horse Art School med möjlighet för unga konstnärer att utveckla personliga uttryckssätt och idéer. Trots sin radikala bakgrund är Dalkh-Ochir starkt förankrad i den mongoliska traditionen.
Videon Eating Lambs Head beskriver en uråldrig tradition förflyttad till modern miljö. Deltagarna sitter i en cirkel, klädda i moderna västerländska t-shirts och collegetröjor, men utför en shamanistisk ritual.
I Wolf City dominerar vargen, mongolernas mytiska anfader, centrum av en cirkelformad stad. Radien på fem km är densamma som för nomadsamhällena, när de reste sina jurttor på stäppen.
Dalkh-Ochir har infört konceptuell konst i Mongoliet och hör till de få, som experimenterar med performance.
Ser-Odin Sarantsatsalts installation om matmissbruk i det moderna samhället är universell. Problemet är detsamma överallt, endast förpackningstexterna avslöjar platsen. Myagmariin Bayarmagnai däremot strävar efter förnyelse utgående från den traditionella mongoliska målarkonsten, också den förbjuden under Sovjettiden.
Ulaanbaatar EKG är Bayambatiin Chinbats första prov på action painting. Chinbat insåg som frivilligarbetare hur mycket linjespelet i ett EKG berättar om individens hälsa. Luftföroreningarna i Ulaanbaatar är ett allvarligt hälsoproblem. Det födde tanken att visualisera stadens puls. Den lugna rytmen följs av stress och  övergår slutligen i total chock och är ett starkt ställningstagande till hur människan påverkar sin omgivning
Mark Soosaars fotografier på duk av djurskelett och människoskallar i gränslösa landskap har en episk styrka. Samma känsla av rymd och ändlöshet återkommer i Tiina Mielonens landskap.
Annu Wileniusen utforskar skillnaderna mellan nomad- och stadsliv i dialogen mellan Ulaanbaators jurttaområde och de egna barndomsminnena i Helsingfors.

I utställningen ”Varseblivning och utopi” deltar konstnärer från Mongoliet, Finland, Tyskland, Island och Estland. Kervo konstmuseum, till den 1.6. 2008.
Utställningen visas senare i år på Rovaniemi Konstmuseum och Pärnus museum för nutidskonst i Estland.

Angela Oker-Blom

 

Lämna en kommentar