Förra veckan avgjordes Söderströms thriller-romantävling. Första priset gick till Stefan Nyman, ett hedersomnämnande till Torsten Pettersson och det andra hedersomnämnandet delades mellan Kira Halsti och Kaj Korkea-aho.
Nymans Anna är online kommer att publiceras hösten 2008. Det samma gäller Petterssons Ge mig dina ögon, men han har lovat att Ny Tid får publicera ett utdrag redan tidigare. Dock inte alltför tidigt, eftersom det skulle vara sadistiskt att tvinga våra läsare att vänta alltför länge innan de kan skaffa boken och läsa resten.
I tävlingen, som utlystes för ett drygt år sedan, efterlyste man finlandssvenska romaner med thriller-element. Det kom in 35 bidrag, och de belåtna förlagsredaktörerna säger att fler än de fyra prisbelönta manusen kan tänkas bli böcker, efter vissa bearbetningar.
Halstis Bultar som ett bläckfiskhjärta och Korkea-ahos Ögat kommer att publiceras år 2009.
Juryn, som bestått av Sara Ehnholm Hielm och Tapani Ritamäki från Söderströms och författarna Monika Fagerholm och Mårten Westö, bedömer att Nymans Anna är online kanske är den mest spännande bok som skrivits på svenska i Finland. Kajor lär spela en viss roll i boken, ”himlens pirayor”, och hade Hitchcock hunnit läsa den hade Fåglarna sett annorlunda ut.
Petterssons bok låter inte sämre: ”Svenskfinland har äntligen fått en kriminalförfattare som i språkbehandling, intrigbygge och psykologisk spänning kan mäta sig med de stora namnen i Sverige.”
Torsten Pettersson torde vara bekant för Ny Tids läsare från det gångna årets poesisamtal. Han är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och poet med åtta diktsamlingar bakom sig. Men litteraturen är inte professorns enda intresse, av juryns utlåtande att döma: ”Ge mig dina ögon visar en stor insikt i polisiärt spaningsarbete, riskmoment inom kärnkraften, trafficking från Ryssland till Finland, och inte minst i det mänskliga psyket.”
Även om man rutinmässigt tar hälften av superlativen som marknadsföring kan man med spänning se fram emot de kommande böckerna.

Solveig Arle

 

Lämna en kommentar