Storstäder som Los Angeles, San Fransisco, Paris och London förbjuder plastkassar. Dock inte Helsingfors.
”I Finland är nedskräpning inte ett problem” har programdirektören på Finlands miljöcentral kommenterat saken. (Hbl 27/ 2008)
Ja men då så.


Plast är ett fantastiskt material som haft stor betydelse för utvecklingen de senaste hundra åren. Plast är också livsfarligt. Cancer, infertilitet, fetma, astma och diabetes är några av de moderna folksjukdomar som har kopplats till plasten och de kemikalier vi kommer i kontakt med via den.
Enligt den svenska tidskriften Filter 1/2008 förbrukar en genomsnittseuropé 98 kilo plast om året. Globalt tillverkas 60 miljarder ton ny plast varje år. Och all den här plasten finns kvar, för evigt.
Eller ”evigt” är kanske att ta i. Plasten har funnits i bara 144 år, och att all plast som hittills tillverkats finns kvar är ju inget bevis för att den skulle vara ”för evigt”.
Man kan bli av med plasten genom att bränna den, vilket lyckligtvis inte görs i stor skala eftersom de giftiga gaser som frigörs är ett ännu värre problem än plasten i sig.
Cirka fem procent av plasten återvinns. Men den plast man gör påsar av går inte att återvinna. Också för lämpliga sorter, som PET-plasten i flaskor, är processen problematisk. En glasflaska kan man smälta ner och göra en ny flaska av, i processen bränns smuts och rester av tidigare innehåll bort. Smälter man ner en plastflaska frigörs giftiga gaser, och temperaturen är ändå för låg för att förinta rester av andra material. Den smälta plasten duger aldrig till en ny flaska. Men nog till att göra en matta, eller något annat som inte ska komma nära våra munnar.
Men mattan görs billigare av ny plast. Och i vilket fall som helst finns ju plasten kvar.
Plast bryts inte ner biologiskt, åtminstone inte på ett par hundra år. Så det enda som händer med en gammal plastpåse är att den sönderdelas i mindre och mindre delar.
Djur äter plast. Många av dem dör. Men inte de som äter lagom lite plast. Ur en rent egoistisk mänsklig synpunkt är det bättre när de dör. För vem äter djuren, med plast i?
Mänskorna. Också finländarna.
Så förbjud nu de där plastpåsarna. Gör det medan man kommer med på listan över trendiga metropoler. I stället för att vänta tills alla andra inte bara gjort det, utan för länge sedan tröttnat på att prata om det.

Solveig Arle

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.