Richard Ahlqvists retrospektiva utställning I Landskapets Tid är en jubileumsutställning – konstnären fyller 70 år.

Ahlqvist inledde sin bana som arkitekt. Han visualiserade miljöer, ritade bilder för presentationer och fotograferade. De tidiga teckningarna, av kusten i söder till Kajana i norr, utförda för museiverket, bekräftar tecknarens mästerliga handlag.

Landskap, antingen som bebyggda miljöer eller orörd natur, är det genomgående temat i Ahlqvists produktion. Framför allt är han skärgårdens, havets och vattnets tolkare.
Den första utställningen, på Kirjavintti 1976, omfattade en serie Helsingforsvyer i pastell. Pastellerna följs av akvarell, gouache, tusch, tempera och olja. Ofta kombineras olika tekniker fördomsfritt och kreativt till ett personligt uttrycksmedel. Horisonten är ett favoritmotiv och mot alla regler lägger Ahlqvist horisonten i mitten av bilden. Det undre och övre planet bearbetas med lager av pastell följt av lätt fixering, tills ett skimrande färgvibrato uppstår.

Med en forskares sinnelag tränger Ahlqvist in i naturens skeenden. Genomsikt från 1999 fångar ljusets väg genom buskagets lövverk i alla tuschens skiftande nyanser. Djärva färger i kombination med expressiv linjeföring resulterar i personliga tolkningar av yttre och inre landskap.

Inte enbart de mörka tecknade eller målade fälten har betydelse. Det oritade har en lika stor formbärande karaktär. Ahlqvist avskiljer ljusa partier, gör accenter och flyttar på element. Likt ett pussel låter han bilden småningom växa fram. Omväxlande kalla och varma kulörer skapar djup och dimensioner, medan utsparade ljusa fält lyser igenom.
Akvareller kräver samtidigt både raskt utförande och reflekterande eftertanke.

Konstnären för en dialog med vattnet. Än agerar det på egen hand, än underkastar det sig konstnärens vilja. Akvarellerna närmar sig ett meditativt uppstannande som konstnären, observatören, förmedlar till betraktaren. Titeln Öga och själ. Till Thoreau för tanken till Thoreaus ord: ”Bekymra dig inte om du byggt dina slott i luften. De är där de skall vara. Bygg nu grunden under dem”.Teckningens fasta grund går som en röd linje genom produktionen och möjliggör fullständig frihet.
År 2005 återkommer det stora formatet. De nyaste målningarna i tusch, kol, äggtempera och olja beskriver vattnets mångskiftande motivvärld. Konstnären dras till det strömmande vattnet, vågrörelsen, reflexerna och de förgängliga förnimmelserna. Vattnet är inte längre bundet till landskapet. Formerna löses upp och landskapets innersta väsen framträder rent expressivt och abstrakt. Serien Vattenriket hör till nyckelverken.

– Att ha tränat handen i att rita, är att ha ett kapital i ryggmärgen, säger Ahlqvist.
Det är lätt att instämma.


Richard Ahlqvist: I landskapets tid. Galleri Elverket i Ekenäs, till 18.1.2009. Se sista sidan.

Angela Oker-Blom

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.