När man får barn i Finland ska man vara gift. I alla fall om man är man. Det är svårt att förneka att en kvinna ska ha barn, så vare sig hon är gift eller inte ses hon som mor redan under graviditeten.

En ogift far kan man bli först då barnet är fött. Inte heller då är det helt enkelt. Man ska boka tid och infinna sig med hela familjen hos en statlig myndighet, där man blir utfrågad om sitt förhållande och sexliv, och till slut får skriva under att det man sagt är sant, att det nu verkligen inte finns några andra möjliga faderskandidater.

En procedur som utarbetats för att vara så förnedrande och besvärlig som möjligt.
Faderskapserkännandet bör göras så snabbt som möjligt efter förlossningen. Men absolut inte före. För varför skulle man ta dit par som lugnt kan sitta och småprata i det statliga väntrummmet? Förnedringen skulle fungera nästan lika bra, men besväret kunde förvanskas till en ursäkt att ta ledigt några timmar från jobbet.

Det är naturligtvis mycket roligare att tvinga dit dem när de har en nyfödd baby, och kämpar med att få ordning på sin vardag. Fysiskt slitna efter slutskedet av graviditeten, förlossningen, med lite tur också nattvak? Man kan hoppas att kvinnan kämpar med att få igång amningen, eller ännu är ovan att visa upp brösten offentligt. Oron för mjölkstockning och förkylning som följer med läckande bröst eller en baby som ofta spyr kanske får de nyblivna föräldrarna att inse misstaget i att förbli ogifta.

Varför kan man inte få det överstökat redan under graviditeten? För att de ska se att det verkligen kom ut ett barn? Läkarna som gör ultraljudsundersökningar verkar ganska övertygade i ett ganska tidigt skede.

Eller är det för att man ska se att barnet liknar sin pappa, med tanke på hur nyfödda ser ut handlar det i så fall snarast om att ha rätt hudfärg?

Jag har en bekant som säger att hon känner massor av par som gift sig mellan första och andra barnet, för att slippa uppleva den förnedrande faderskapsproceduren en gång till.

För när man är gift är det ingen som frågar vem man legat med. Som om gifta kvinnor inte kunde vara otrogna, eller det fanns någon magi som gjorde att de inte blev gravida då. För vad är annars skillnaden mellan ett sambopar och ett gift par? Att alla vet att de som inte gift sig är lättfotade? Speciellt när de får tag på någon med spännande hudfärg?

Solveig Arle

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.