Nog finns det anledning att bli betänksam efter Helsingin Sanomats påstående att Nokia hotar att flytta ut från Finland om företaget inte får laglig rätt att övervaka de anställdas e-post. Frågan måste uppenbarligen vara mycket angelägen för Nokia-ledningen om man tar till så grova påtryckningar – och medvetet riskerar att dra på sig en kraftig dos badwill om det hela läcker ut. Vilket är precis vad som nu skett.

Förhoppningsvis kan lex Nokia – som lagförslaget kommit att kallas – bli en katalysator som gör att debatten om elektronisk övervakning äntligen kommer igång i Finland. Lagförslaget har redan fått kritik från justitiekansler Jaakko Jonkka och flera andra jurister och enskilda medborgare protesterar – i torsdags hölls en demonstration i Helsingfors och en penninginsamling pågår för att köpa reklamtid i TV mot lex Nokia. Men det är nödvändigt att långt fler människor reagerar.

Inskränkningar av medborgarnas personliga integritet fräter på demokratin. Det hjälper inte att syftet sägs vara vällovligt. EU-direktivet om obligatorisk datalagring, FRA-lagen i Sverige och nu lex Nokia påstås vara ”för vårt eget bästa” – men likt förbannat blir vi allt mer övervakade.

Man får numera känslan av att myndigheterna och arbetsgivarna inte längre litar på medborgarna och arbetstagarna. Man ser oss som potentiella terrorister eller industrispioner. Ett demokratiunderskott håller på att växa fram framför ögonen på oss.

När en lag som lex Nokia väl har antagits brukar det inte dröja innan kraven börjar höras på att övervakningen måste öka ytterligare. Har riksdagen en gång sagt A får den svårt att inte också säga B. Då befinner vi oss redan långt ute på det sluttande planet.
Riksdagen bör entydigt säga nej till lex Nokia. Om Nokia i så fall anser det nödvändigt att flytta från Finland kan det väl inte undvikas. Det finns säkert länder som välkomnar ett sådant företag med öppna armar.

Burma till exempel. Där lär inte Nokia få problem att övervaka de anställda.

Lars Sund

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.