Dagen O kommer en av de första vårdagarna. Sedan morgonen är Prag fullt av mänskor. En del av dem skyndar till tåget till landet, andra är på väg till Pragborgen för att se Barack Obama. Ingen i den senare gruppen har baddräkt, vilket hade rekommenderats på grund av den strikta personkontrollen vid Hradˇcanské námˇestí, platsen utanför slottet. Det är inte väldigt varmt, men tillräckligt för Michelle Obama att komma utan strumpor, något som enligt en av damtidningarna stred mot protokollet. Men Michelle Obama kan kosta på sig sådana kommentarer, hon är en verklig lady och Barack Obama säger i sitt tal att han är stolt över att vara mannen som förde Michelle Obama till Prag, en parafras på J.F. Kennedy.

I sitt tal, med Prag i bakgrunden, uttrycker han också sin uppskattning av den tjeckiska humorn. Och visst, tjeckerna har verkligen en speciell sorts humor. Vi bevittnade den nyligen när socialdemokraterna med hjälp av kommunisterna och några ledamöter från andra partier fällde regeringen. Schackmatt, i en tid av kris och Tjeckiens EU-ordförandeskap, utan vettigt svar på frågan: vad gör vi nu?

Men i dag är vi alla i samma båt, lyckliga över att platsen för Obamas första officiella tal utomlands är vårt Prag.

Folkmassorna viftar med små flaggor och president Václav Klaus ler sida vid sida med premiärminister Mirek Topolanek. Stridsyxorna har begravts för ögonblicket. Vår president är på gott humör eftersom han fått tillbringa 16 timmar i Obamas sällskap och har beskrivit honom som en verkligt angenäm person (trots hans syn på klimatfrågan). Och Topolaneks kommentar nyligen om den amerikanska lösningen på finanskrisen som vägen till helvetet får förlåtelse (du förstår, Barack, alla dessa eländiga journalister …). För detta ögonblick är våra högsta ledare ett huvud, en kropp, en verklig Klaus Topolanek (det namn en utländsk tidning gav vår premiärminister).Det var en lycklig och stolt folkmassa på Hradcanské námestí. Några dagar efter Obamas besök hoppades en annan folkmassa också bli lycklig. Det var i den sydböhmiska staden Ceské Budejovice. Radio Kiss, en av de kommersiella radiostationerna, kastade ner checkar från luften till ett sammanlagt värde av 100 000 tjeckiska kronor. I den blodiga kampen skadades mer än tjugo personer, bland dem barn. Två sätt att bli lycklig, vilketdera ska man välja?

Helena Chvojková

Lämna en kommentar