”Sommaren kan arta sig på sätt som alltid är så lyckliga.” Denna sentens i den tjeckiske författaren Vladislav Vancuras roman ”Nyckfull sommar” passar mycket väl in på denna sommar. Inte bara vad vädret beträffar. Efter uppståndelsen kring ”vaktombytet” i vår regering, som följdes av oro över hur denna ”sommarvikarieregering” skulle kunna slutföra det tjeckiska ordförandeskapet i EU, kom semestertystnaden.

Ordförandeskapet avslutades på typiskt tjeckiskt vis: i stället för en stafettpinne överlämnade tjeckerna en öltunna till svenska representanter i en båt på floden Moldau. Och rötmånaden (som tjeckerna kallar ”gurksäsongen”) kunde börja.

Det gick inte länge innan medierna kunde frossa i en sommarskandal: den förre premiärministern Mirek Topolánek, ledare för ODS-partiet, tillbringade sin semester i Toscana tillsammans med chefen för ett stort elbolag och några lobbare. ”Toscana är numera en populär semesterort sommartid, på samma sätt som t.ex. Špindleruv Mlýni Krkonoše-bergen är det vintertid. Man kan där av en slump träffa flera viktiga personer”, förklarar Topolánek sina sommarmöten. Hans socialdemokratiska rival Jirí Paroubek hade en lugnare sommar.

Hans gravida hustru, som för övrigt  har sagt att hans sexigaste kroppsdel är hjärnan, har i sin blogg förklarat hur snäll hennes man är som hjälpt henne att sätta upp ett parasoll. Ingen lobbare eller affärsman under det parasollet.

Båda de politiska rivalerna har samlat energi för höstens val. Vilka deras chanser är, är ännu öppet. En kommentar täcker båda: ”Jag vill inte rösta på någotdera av de stora partierna” – jag hörde en äldre kvinna på badstranden vid Moldau säga så. ”Du har rätt, älskling”, svarade hennes man, ”ditt viktigaste val har redan hållits”. ”Vilket då?” undrade hon. ”Det när du valde mig!”

Helena Chvojková

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.