Det vardagliga, poesin och katterna

av Heidi von Wright

Obama, Jesus, svarta t-skjortor och förstås katterna, behandlas i Göran Greiders nya diktsamling.

De som har eller haft en katt vet hur den kommer och går, helt enligt egna system. Ibland sitter den i famnen för att sedan våldsamt och med fart hoppa ner och rusa iväg. En annan gång lägger den sig kanske över tidningen du läser och trycker örat, ögat och nosen mot dig eller pappret. Mycket vet den om sitt kattliv, ell-er sina nio, men vad vet den om den mänskliga världen, kulturen och politiken?I Göran Greiders diktsamling Katterna kommer in från mörkret, som utkommit denna höst på Albert Bonniers förlag, komm-er och går katterna allt medan författaren författar sina dikter, dokumenterar vad som händer i världen, nära såväl som långt borta. Samlingen består av tolv avdelningar där två av avdelningarna består av ett urval av bland annat dagboksdikter, dödsrunor, dagsverser till tidningar, böcker och tidskrifter från åren 2004–2009. Här finns bland annat ”Installationsdikt till Barack Hussein Obama”, den ständigt aktuelle presidenten, inte minst nu efter Nobels fredspris. Och knappast reagerade Greiders katt annorlunda vid den nyheten än vid nyheten om att Pinter vunnit litteraturpriset 2005, eller mer bestämt efter att han hållit sin Nobelföreläsning, ”Hankatten kom in från decembermörkret, / totalt jävla ovetande men hungrig.”

Greiders diktsamling är generöst tilltagen med sina 258 sidor, plus innehållsförteckning. I dikterna vistas Greider i sin trädgård och ute i naturen. Han reflekterar kring religion och religiositet och hurdan Jesus var som människa. Inte minst får vi en liten inblick i hans, kanske föga överraskande, garderob. Vi får läsa om hans svarta t-skjortor och rutiga skjortor. Hans ”tjugo svarta t-tröjor / som bara jag kan skilja från varandra” och hans timmerskjortor. Dikten ”Mina kläders befrielserörelse” är förvisso humoristisk men väl värd att reflektera över. Han använder de kläder han kan andas fritt i, och stöder Thoreaus åsikt om kläder, ”De skall vara så enkla att man kan / klä på sig i mörkret en tidig vintermorgon.” Och som det står i slutet av dikten blir hans anti-mode, ett mode, ett politiskt ställningstagande i denna värld av överkonsumtion. Och jag tänker på artikeln Containershopping, skriven av Rasmus Malm, i den svenska kulturtidskriften Re:Public Service (12/2009). Där redogörs för vad som händer med defekta kläder i klädaffärer, de strimlas i små bitar. ”Lågt räknat rör det sig om uppskattningsvis 20 ton sönderklippta kläder per år i landets H&M-butiker”. Visst går också en del till välgörenhet, som exempelvis barnhem i Östeuropa. Men en förvånansvärd stor mängd klipps sönder.

I Svenskfinland pågår en klassdiskussion, kanske har den ännu bara börjat. Schildts klassbok har utkommit, Söderströms kommer ut i dagarna. ”Klassresenärskänslor tolereras, inte klasskänslor” skriver Greider. Hur är det i den finlandssvenska debatten? Är det inte så att det långt också här är resenärskänslorna som vädrats.

Greider skriver i samma dikt som det föregående citatet är taget från: ”Föraktet uppifrån är oerhört: / De rika måste ges mer pengar för att orka arbeta. / De fattiga skall istället fråntas / pengar för att orka arbeta.” I ett debattprogram på SVT säger en tjej att alla i dagens Sverige kan bli vad som helst. Vem som helst kan bli rik, om man vill det tillräckligt. Hur är det då om man inte har tillräcklig vilja, är det så man blir fattig. Ungefär så framstår det.

Göran Greider avslutar sin samling som innefattat år och dagar med ”Katten kommer in från det blåsigt mörka därute / och är så kärvänlig / så kärvänlig. // Puffar på den hand som skriver”. Den puffar på handen och lever sitt kattliv, bryr sig inte om det mesta som rör människor, kultur, politik och kläder till exempel.


Göran Greider: Katterna kommer in från mörkret. Albert Bonniers förlag, 2009

Folksång

Aldrig får man vara riktigt glad,

Men heller aldrig

Riktigt sorgsen.

Alltid sjunger någon liten fågel

Och förr eller senare

Säger ett barn något roligt.

(Ur Katterna kommer in från mörkret)

Heidi von Wright

Lämna en kommentar