Torsdagen den 26 november protesterade en grupp HBTQ-aktivister mot den litauiska regeringen och dess kommande homo- och bifoba lagstiftning genom en offentlig kyssaktion framför parlamentsbyggnaden i Vilnius. Ett tiotal nordiska, polska och baltiska studenter deltog i aktionen, som väckte både glädje och avsky hos riksdagsledamöterna. Då bilder och ett videoklipp från aktionen publicerades på internet av litauisk media kom oroliga och arga kommentarer om att sådana kyssbilder kan ha skadlig inverkan på barn och unga.Den offentliga kyssaktionen anordnades som en demonstration mot den statliga homofobi som inskränker de mänskliga rättigheterna för HBTQ-personer i Litauen. Aktionen organiserades av HBTQ-student-paraplyorganisationen ANSO – Association of Nordic and POl-Balt LGBTQ Student Organizations.

”Litauen har länge varit känt som ett av de mest homo- och bifoba länderna i Europa, men situationen kommer att förvärras dramatiskt när den nya lagen, The Law on the Protection of Minors against Detrimental Effect of Public Information, träder i kraft i Mars 2010”, menar ANSO:s viceordförande Ann Kristin Fagerlund.

ANSO håller denna vecka en fyra dagar lång konferens om HBTQ-frågor i Vilnius för att belysa situationen i Litauen och visa internationell solidaritet med lokala HBTQ-aktivister.

”Med den här demonstrationen hoppas vi få uppmärksamhet av flera länders regeringar och få dem att pressa sina litauiska kollegor att dra tillbaka den kommande lagen. Homo-, bi- och transfobi finns tyvärr i alla länder, men att uppmuntra den i lag är ett riktigt obehagligt snedsteg när det gäller att garantera mänskliga rättigheter för alla människor”, förklarar Malou Zilliacus, finländsk styrelsemedlem i ANSO.


ANSO – Association of Nordic and Pol-Balt LGBTQ Student Organizations – är en paraplyorganisation som arbetar för HBTQ-studenters rättigheter i Norden, Baltikum och Polen. Dess fokus ligger på att förhindra heteronormativitet i den högre utbildningen, stödja och stärka medlemsorganisationerna och förbättra situationen för hbtq-personer i medlemsländerna.

ANSO

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.