De nio från Borås är en antologi där de pristagare som belönats med Borås Tidnings Debutantpris under 00-talet bidragit med varsin nyskriven text

Borås Tidnings Debutantpris är ett prestigefullt litterärt pris som delats ut åt debuterande författare i Sverige sedan 2001.

De nio pristagarna och medverkande författarna i antologin är Lotta Lotass, Maria Zennström, Daniel Sjölin, Jonas Hassen Khemiri, Ida Börjel, Andrzej Tichý, Martina Lowden, Viktor Johansson och Sara Mannheimer. De presenteras av Marie Lundström och Stefan Eklund står som redaktör för boken.

De nio från Borås är en samling väldigt olika slags texter, där prosa och poesi samsas om utrymme med ett par bitar drama och rent språkliga och textmässiga experiment. Det resulterar i ett tämligen rörigt helhetsintryck där varje text får kämpa om att sticka ut för att åstadkomma bestående intryck på läsaren.

Bland en personlig historia om läsning, en rysk kvinnas monolog och en otäck våldsskildring utmärker sig Daniel Sjölins novell Osynliga händer som en iakttagelse och inblick i det moderna Sverige, med dess ”osynliga händer” som bygger och formar landet. Sjölin använder sig av en finurlig berättarteknik då han låter berättarperspektivet rotera från person till person på ett så modest sätt att läsaren till en början knappt lägger märke till det. Dock krävs läsarens oförtrutna uppmärksamhet för att hålla reda på ur vems synvinkel berättelsen för tillfället skildras.

Den som är bekant med Martina Lowdens debutroman Allt lär känna igen sig i hennes textbidrag. Stilen är den samma, och språket med dess möjligheter och experiment står i fokus: ”Bredvid mig ligger en bok, inte oläst, men olöst.” Lowdens text utstrålar språklig energi och ordpusslarglädje.

Däremot åsamkar Jonas Hassen Khemiris omarbetade version av pjäsen Invasion! närmast besvikelse för den som drar sig till minnes hans tidigare verk, eftersom de språkliga klurigheter och spetsfundigheter som karakteriserat dem i det här fallet uteblivit. Invasion! återger tre kvinnors reflektioner kring livet, från födsel till ålderdom, men tankarna känns gamla och tänkta många gånger förut, och den genomgående tonen är opersonligt pessimistisk.

Man kan naturligtvis fråga sig var poängen bakom den här antologin ligger. Det enda som binder samman de till stil och form väldigt olika författarna är uppenbarligen Borås Tidnings Debutantpris, vilket de alla har vunnit. Någon annan förenhetligande faktor saknas.

De nio från Borås kan förmodligen sägas återspegla det litterära 00-talet med dess diversitet, med alla dess språkliga experiment och textmässiga möjligheter. Och visst, det är mångsidigt. Alldeles för mångsidigt. De starka texterna kräver mer utrymme var för sig. Läsaren går miste om mycket i antologins komprimerade format. Texterna gör sig inte, kommer inte till sin rätt bland varandra. Tvärtom förlorar de något av sin potentiella lyster och glans i kampen om läsarens uppmärksamhet.

De nio från Borås. Redaktör: Stefan Eklund. Norstedts förlag 2010.

Anna von Bonsdorff

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.