Ryska etnologen Valentina Uzunova har blivit mordhotad och misshandlad för sitt arbete som expertvittne i rättegångar mot nynazister och rasister.


Ny Tids läsare kanske minns namnet Valentina Uzunova från hennes brev från S:t Petersburg, som publiceras i tidskriften med jämna mell-
anrum under den gångna vintern och våren. Det som inte framgår ur breven är att Uzunova är en viktig kugge i arbetet mot diskriminering och hatbrott i Ryssland. Häromdagen hade Ny Tid äran att få besök av henne och Jurij Nesterov, som är vicepresident för det ryska oppositionspartiet Jabloko.
Från lite artigt chit-chat går diskussionen snart in på Uzunovas arbete som chef för kommissionen för minoriteters rättigheter vid S:t Petersburgs vetenskapsförbund. Uzunova anlitas ofta som expert vid rättsväsendet i S:t Petersburg. Hon berättar via Kristina Rotkirch, som tolkar, att hennes arbete utgår från den ryska motsvarigheten till den finländska lagstiftningen om hets mot folkgrupp.
– Det finns ett veritabelt hav av rasistiska publikationer i Ryssland, i bokform, i tidningar, på nätet. I dag finns det till och med en bokaffär som enbart säljer rasistisk och fascistisk litteratur. Och den person som man ser som en sorts lärofader är en man vid namn Konstantin Dusjenov.
Dusjenov blev de facto nyligen dömd till tre års fängelsestraff av Kirov-domstolen i S:t Petersburg för antisemitisk hatpropaganda i den tidning han tidigare var chefredaktör för, Russ Pravoslavnaja (ung. Ortodoxa Ryssland), ett fall som Uzunova var inblandad i. Dusjenov själv arbetade tidigare som höger hand för den omstridda ortodoxa fundamentalisten Metropolit Johan (иоанн) av S:t Petersburg, som i sina uttalanden demoniserade bland annat judar, västerlänningar, icke-kristna och olika minoriteter i Ryssland. Mycket av den främlingsfientliga aktiviteten i Ryssland bottnar i ortodox kristen fundamentalism. Dessutom har de ryska nynazistiska organisationerna tätt samarbete med västerländska dito och skinhead-kulturen kommer just från Europa.
Mördad kollega
Valentina Uzunova är etnolog och expert på extremism och rasistisk uppvigling. Som rättsexpert hör det till hennes arbete att gå igenom publikationer och uttalanden som misstänks innehålla hets mot folkgrupp eller uppvigling till hatbrott. Uzunova har själv mordhotats, och de som utfärdar hoten menar allvar. Det blev tragiskt tydligt den 19 juni 2004 då hennes nära kollega Nikolaj Girenko mördades i sitt eget hem. Uzunova berättar:
– Girenko var inblandad i en rättsprocess mot en den nynazistiska rörelsen Rysk Nationell Enighet då en grupp på två eller flera nynazister knackade på hans hemdörr. Hans dotter öppnade och de frågade om hennes pappa var hemma. Då han kom till dörren sköt de honom i huvudet rakt framför dottern.
Uzunova talar inte själv om det under intervjun, men i webbtidningarnas arkiv kan man läsa att hon också blivit både mordhotad och misshandlad. Den 19 juni 2007, vid årsdagen för mordet på hennes kollega, besökte hon Nikolaj Girenkos familj och attackerades av en kvinna som slog henne upprepade gånger i huvudet. Uzunova skulle dagen därpå vittna i ett mål mot extremisten Vladislav Nikolskij och bar med sig en mapp med uppgifter om fallet. Mappen blev stulen, men Uzunova klarade sig med en hjärnskakning.
Siffror från Amnesty International påvisar att antalen rapporterade mord- och misshandelsfall med rasistiska förtecken har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Människorättsbyrån i Moskva uppger att 118 personer dödades i hatbrott år 2008, en stor del av dem i Moskva-regionen. Uzunova säger att grupper som Rysk Nationell Enighet och det så kallade ”Galna gänget” framför allt har blivit mer fokuserade och till exempel börjat utföra bombdåd.
Staten agerar
Amnesty International har kritiserat den ryska polisen för att inte göra tillräckligt för att motarbeta brotten, men varken Uzunova eller Nesterov vill gå med i klagokören. År 2007 beordrade dåvarande presidenten Vladimir Putin hårda tag mot hatbrott och enligt Uzunova och Nesterov gör myndigheterna verkligen allt de kan för att dra brottsliga nynazister och skinheads inför rätta.
I bakgrunden finns alltså delvis snedvriden ultra-ortodox kristendom.
– Bland annat för man fram den ortodoxa kyrkan som något specifikt ryskt, berättar Uzunova och undrar hur man helt har lyckats tappa bort t.ex. Grekland och Georgien ur ekvationen. Paradoxalt nog hyllas också Hitlers tankar om över- och undermänniskor (den ariska rasen etc), trots att den slaviska folkgruppen inom den traditionella nazistiska doktrinen har setts som undermänniskor. Inom den ryska nynazismen räknas bland annat judar, kaukaser, östasiater, mörkhyade, muslimer, samt representanter för sexuella minoriteter till de lägre stående folken och det är också de som i största utsträckning är offer för hatbrott.
Vilka är då de personer som dras till den här hatiska ideologin? Svaret är en aning överraskande.
– Väktare. Ofta är det väktare som står på vakt på gator och utanför affärer. Själva har de dålig lön och knapp utbildning och så ser de utlänningar som går in och ut ur affärerna och köper saker och ting som de inte har råd med. Dessutom har de fina bilar och dyra kläder och äter på exklusiva restauranger. Över lag drar de nynazistiska grupperna till sig personer som tycker att de har förlorat sitt inflytande i samhället och det egna livet. Så pekar man finger på minoritetsrepresentanter och säger ”Det är de där – det är de som är skyldiga. De är inte ryssar, vad gör de här?” Det finns en utbredd känsla av att alla arbetar mot en själv, och så vänder man sig mot alla andra.
Nikolaj Girenko, Timur Katjarava, Stanislav Markelov, Anastasia Barburova, Ivan Khutorskoj. Alla dessa är namn på människorättskämpar som dödats av nynazister i Ryssland. På listan kunde också finnas Valentina Uzunova. Men alla såna tankar är långt borta då jag står och röker med den lilla tanten som skrattar åt min knaggliga ryska och verkar mest upprörd över att man inte får röka inomhus i Finland.
– Diskriminering av den rökande minoriteten.

Janne Wass