Invandringstroll

av Janne Wass

Det går mera troll i invandringdebatten än i John Bauers teckningar för tillfället. Rasism och främlingsfientlighet ses som bondförnuft och kritisk diskussion, medan tal om medmänsklighet och solidaritet avfärdas som blåögd naivism.

Med hjälp av en allt mer bräcklig underdog-mentalitet har speciellt radikala ”invandringskritiker” tagit diskussionen gisslan. Att samlings- och centerpartister väljer att surfa i Sannfinländarnas kölvatten är ingen större överraskning, däremot nog att socialdemokraterna nu också låter sin ranka jolle bogseras av Halla-Aho et consortes. Man kunde tänka sig att det finns tillräckligt många rödskiftande solidaritetsröster inom De gröna för en protest, men från det hållet har det varit ganska tyst. I ett parti så splittrat som Sfp är det naturligt att en enhetlig röst inte hittas och när den ansvariga ministern kommer ur de egna leden är det logiskt att man på fältet håller en låg profil i frågan. Det enda partiet som egentligen gått ut med en enhetlig front mot främlingsfientligheten är Vänsterförbundet.
Vänstern har upprepade gånger anklagats för att blunda för problemen med ökad invandring. De solidariska debattörerna har fullt upp med att motbevisa invandringshysterikernas vilda påståenden och hinner inte bygga upp sina egna argument. När det gäller de problem som utmålas, kan de grovt samlas under två kategorier: kulturella och socioekonomiska. De påstådda kulturella problemen bygger främst på antagandet att alla invandrare är muslimer och att alla muslimer vill införa sharialag i Finland, ett påstående som är väldigt svårt att rationellt motbevisa då de flesta som står för det gör det snarast av känslomässiga skäl och inte rationella.
De socioekonomiska problemen är däremot konkreta, om än en aning överdrivna. Premissen är enkel: Finland har fattigdom och arbetslöshet, varför ska vi då ta in folk som ytterligare knaprar på vår välfärd? Och visst är det sant att en ökad invandring också ökar pressen på socialsektorn och arbetsmarknaden. Problemet är bara att det inte är invandringen som är problemet, utan Finlands rådande inrikespolitik.
Det är här Vänsterförbundet borde hissa vimpeln i aktern på sin egen båt och aktivt lyfta fram ett alternativ. I ett samhälle som domineras av en politik, vars främsta syfte är effektivitet och vinstmaximering genom eftergifter till privata storbolag och indragning av ”dyr och ineffektiv” socialservice, är det klart att invandrare som skulle behöva hjälp på traven blir en belastning för ekonomin och socialväsendet. Det här är inte något som vänstern ska hymla om, utan säga rakt ut.  De invandringsrelaterade problemen är nämligen inte invandringsspecifika problem, utan samhälleliga problem som tillspetsas då det är fråga om invandrare. Och det är här Vänsterförbundet har tappat tråden. Varför är det ingen som talar om ideologi och samhällsstrukturer? Var är den vänsterledare som lyfter katten på bordet och presenterar en vision för hur samhället kunde se ut, istället för att hela tiden spela med de brickor som högern delar ut? Det är positivt att Vänsterförbundet nu igen har börjat sticka upp huvudet som en arg agitator, men det behövs en bredare insats än så för att få fram budskapet.

Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.