Mosképanik i New York

av Fredrik Sonck

New Yorks muslimer skall få en ny moské. Med tanke på USA:s långa tradition av religionsfrihet är det helt i sin ordning. Det tycker både borgmästare Michael Bloomberg och president Barack Obama.

Folket har de emot sig.

Enligt The Guardian är över 70 procent av amerikanerna emot Ground Zero-moskén som, de facto, inte ligger på Ground Zero utan två kvarter därifrån. Konservativa politiker har givetvis krävt att bygget stoppas av respekt för alla dem som avled 11 september 2001. Att många av offren den gången själva var muslimer glöms i regel bort. Den femtedel av befolkningen som tror att Obama själv är muslim anar lömska konspirationer. Dessutom talar presidenten för mycket om sin tro, tycker de.

”Amerikaner är inte dumma. Helt klart är de här amerikanerna antingen galna eller ordentligt duperade. Varifrån får de sin information?” skriver Charlie Brooker i The Guardian.

”Från media”, svarar 60 procent.

Vill man raljera är alltså 40 procent av de amerikanska moskémotståndarna galna helt på egen hand medan 60 procent importerar galenskaperna från medierna. Oberoende av vilket synliggör moskédebatten den starka krigshetsande diskurs som försöker sätta likhetstecken mellan terrorism och islam. Den syns inte minst i Hufvudstadsbladets slarviga vinjettrubrik ovanför artikeln om moskébygget, publicerad den 15 augusti:

”Terror USA” lyder vinjetten kort och gott.

Fredrik Sonck