Flyktingarna känner sig inte välkomna i samhället. Det är dags att vi tar hand om våra nyfinländare, skriver Gerd-Peter Löcke.
Finland är ganska rikt, blir allt rikare. Finland är tionde rikast i EU. Köpkraften överskrider medeltalet i EU med tio procent. Sverige är rikare. BNP per capita överskrider medeltalet med 20 procent. Luxemburg är rikast. Överlägset rikast i EU. Fattigast är Bulgarien, Rumänien och Lettland.

Finland är i kris. Finansmarknaden befinner sig alltjämt i gungning.  Ekonomin tål inte osäkerhet. Den offentliga ekonomin kräver eftervård. Eftervården bör återställa balansen. Finland måste klara eftervården.
Modet att tala för arbetsrelaterad invandring sviker. Timo Soini marscherar fram. Sannfinländarnas stöd ligger nu på 9,1 procent. Samlingspartiet hoppas att inga förändringar ska ske. Man har ett ansvar inför sina väljare. Någon lagändring behövs inte.
Politikernas verklighet är komplicerad. Medierna trummar upp en pressande opinion. Opinionen får tala ur en okunskap om fakta. Kulturminister Stefan Wallin kritiserar den invandringskritiska politiken. Rasism kan inte motiveras med recession. Rasism kan inte motiveras alls. Rasism kan bara fördömas. Migrationsminister Astrid Thors talar för medmänsklighet, talar för solidaritet och tolerans. Thors mordhotas.
Medborgarskapslagen ändras. Medborgarskap ska kunna beviljas efter fyra år. Personen ska bevisa att han eller hon har bra kunskaper i finska eller svenska. Helst finska. Republikens president ska överlämna lagen till riksdagen. Finlands politik höjer sig knappast över dagens nivå.
150 ungdomar med invandrarbakgrund deltar i slagsmål på Borgbacken. Parken tvingas stänga en timme tidigare än normalt. Facebookgruppen ”Inte mera asylsökande” använder Lasse Erikssons skivomslag som profilbild. Lars Gunnar är svensk. Lars Gunnar är skådespelare, författare, ståupp-komiker och musiker. Användandet av hans skivomslag är horribelt. Horribelt är att polisen bedömer fallet som upphovsrättsförseelse.
Den egyptiska farmodern måste lämna sina barn och barnbarn.  Utan hennes barn och barnbarn blir mängder av arbete ogjort. Utan hennes barns och barnbarns händer och hjärnor kan vi inte upprätthålla välfärden. Hennes barns och barnbarns händer behöver farmodern. Farmodern behöver sina barn och barnbarn.
Det ska vara tillåtet att diskutera politik kritiskt. Det ska vara tillåtet att kritiskt diskutera invandrarpolitiken. Politik har ett ansvar. Ett ansvar inför alla väljare. Också inför dem som inte är födda i Finland. Detta ska hållas i minnet. Vi är så få. Xenofobi behövs inte. Behövs inte i samma proportioner som i det övriga Västeuropa.
FN firar internationella flyktingdagen. FN uppmärksammar flyktingars mod. Talar om flyktingars seghet. Flyktingarna vill övervinna de svårigheter de möter. Det finns 15 miljoner flyktingar runt om i världen. Flyktingar finns också i Finland. Flyktingarna känner sig inte välkomna i samhället. Inte i huvudstadsregionen. Inte invandrarna heller. Inte riktigt.
Det är dags att reagera. Det är dags att se till att vi tar hand om våra nyfinländare.

Gerd-Peter Löcke

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.