Bokkalaset i Ekenäs fyller 10 år

av Ny Tid

Ekenäs har sina egna litteraturdagar, Bokkalaset, som i år har temat ”Magiska vandringar”. Redan den 8 november uppträder Robert Åsbacka på Kura skymning i Ekenäs bibliotek, men det egentliga bokkalaset äger rum under veckoslutet 11–14.11. Här följer några axplock ur det digra programmet.

Kalaset invigs med en ljusfest ute på Alvar Aaltos Sparbankspiazza på fredag kväll då produforum bjuder på eldfest med Mikaelskolans elever och Annika Cleo med musiker.

Nytt för i år är att Miki Pöystis svarta scen i Kulturhuset Karelia utgör huvudarenan. Här blir det Kabaré Klärobskyr fredagkväll med bl.a. Katarina Gäddnäs och Claes Andersson och på lördagen leder Birgitta Boucht, en av redaktörerna för antologin Med ålderns rätt, diskussionen ”Att tackla sin ålder” med ärkebiskop emeritus John Vikström, Claes Andersson och Andrea Svanbäck. Andrea Svanbäck är chefredaktör för Filmjournalen som bjuder på en matiné med Märta Tikkanen och filmen Män kan inte våldtas på Bio Forum.

På lördagen blir det också bokbytarmarknad i köpcentret Kungsen kl. 9–13, där Emmaus står för startkapitalet och tar hand om det som blir över. I Emmaus bokhörna uppträder tre trendiga bokmakare: Katarina Gäddnäs, aktuell med Hem till gården som handlar om renoveringen av ett gammalt hus med själ och bloggarna Karin Lindroos och Magnus Lindström som i dagarna ger ut boken Loppisfynd på eget förlag. Lördag eftermiddag bjuder på en dramatiserad rundtur med buss med Helen Schjerfbeck som guide.

I det nyrenoverade kvarteret Sillen i Gamla stan blir det brunch på söndagen i bästa slow living anda då fyra aktuella matboksförfattare kockar och pratar om sina böcker: Pia-Maria Lehtola, Charlotta Boucht, Kenneth Oker-Blom och Anna Paljakka.

Läs mera om programmet på www.raseborg.fi/service/kultur

Red

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.