Ny Tids medarbetare Bror Kajsajuntti och två andra män åtalas för terrorism, alternativt sabotage eller spioneri enligt den svenska skyddslagen. Deras beväpning: en plastdrake och en videokamera. Grunden för åtalet: Att med ovan nämnda videokamera filma ovan nämnda plastdrake utanför flygbasen F21 i Luleå.

Det hela tilldrog sig den 7 augusti förra sommaren: Filmaren Jan Viklund skulle spela in en kortfilm med referenser till romanen och sedermera också filmen Flyga drake, om pojkars lek och vänskap i Afghanistan.

Tillsammans med Gunnar Eriksson och Kajsajuntti hade Viklund tidigare under dagen deltagit i en demonstration mot USA:s bombövningar i Norrbotten. Efter demonstrationen färdades de tre männen i bil ut till ett monument av ett gammalt krigsflygplan utanför flygbasen F21 utanför Luleå. De tre männen klev ur bilen och började filma en leksaksdrake i plast med flygplanet som bakgrund.

– När vi försökt få upp draken och filmat några minuter kom skyddsvakten med två skarpt beväpnade yrkessoldater och undrade vad vi gjorde. De lotsade sedan in oss på området där de kroppsvisiterade oss och tog i beslag en filmdiskett och en digitalkamera som var nedpackad i en ryggsäck och som aldrig använts där och som bland annat innehöll bilder från en kvinnas 90-årsdag, medan det förmodade vapnet – plastdraken – återlämnades. Vi fick stå i gassande solsken övervakade av sex soldater i väntan på polisen. När polisen kom, förhörde de oss och körde oss sedan till polisstationen för att topsas för DNA-prov, skriver Bror Kajsajuntti per e-post.

Hur upplevde du situationen?

– Situationen var oerhört kränkande eftersom vi bevakades av svenska soldater med skarpladdade vapen. Det mest kränkande är dock, att svenska regeringen tillåter USA att öva bombflyg i Sverige – ett före detta neutralt land, för att bomba i ett annat före detta neutralt land, samt att Sverige aktivt deltar i kriget på USA:s sida.

Vad har du fått för information från myndigheterna?

– Den information om avspärrningen vi fått såg jag först i efterhand i form av tidningsannonser. Vi filmade på det som tidigare var en allmän väg genom ett skogsområde där jag tidigare plockat bär och svamp. Vägen var öppen under veckorna, eftersom flygmuseet var öppet hela sommaren. Men just denna lördag var flygmuseet stängt. Det fanns gula plastband i skogen, men inte över vägen eller vid det så kallade skyddsobjektet.

Den 3 februari inleds rättegången i Luleå Tingsrätt.

– Vi står ensamma mot statsmakten; militär, polis och åklagare. Vi får ej någon juridisk hjälp från offentlig försvarare, vilket gör att det känns som att domen är satt i förväg, skriver Bror Kajsajuntti.

Anledningen till att Kajsajuntti förvägras en offentlig försvarare är att ”en eventuell fällande dom inte torde leda till strängare påföljd än böter”.

– Med andra ord: Staten ser rättegången som ett läxförhör i skolan, där den som står ensam mot statsmakten inte skall få någon juridisk hjälp.

Fredrik Sonck

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.