Tjugotre konstnärer från fjorton olika länder visar den finländska publiken vad experimentell livekonst vill säga då Fake Finn Festival går av stapeln. Festivalen arrangeras i Galleria Augusta på Sveaborg mellan 31 mars och 2 april. På programmet står musik- och videokonst, framför allt performanser av olika slag.

– Det blir en veritabel explosion i livekonst, säger den polske konstnären Tomasz Szrama som är en av huvudorganisatörerna.

Initiativtagare till festivalen är den holländske performanskonstnären Willem Wilhelmus. Han, och alla andra konstnärer som medverkar, har redan arbetat många år i Finland. Med konsten som verktyg vill de nu kasta ljus över hur det är att verka som utländsk konstnär i Finland, skildra exotismens för- och nackdelar.  ”En gång gäst, alltid gäst?” lyder festivalens tema.

– Det är ett manifest för annorlunda och marginell konst, som vi hoppas kan bidra till att sudda ut gränserna mellan ”äkta” och ”oäkta” finländare, säger Tomasz Szrama.

Festivalen har inget fastspikat tidsschema, utan konstnärerna kommer att uppträda när tillfället är lämpligt.

– Vi vill skapa en familjär stämning med mycket interaktion med publiken, så att festivalen rullar på för egen maskin utan turlistor, säger den grekiska musikern Eleni Tsitsirikou som också kommer att uppträda.

Tobias Pettersson

 

Lämna en kommentar