Korparna är en känslig och vemodig berättelse om böndernas förlorade Sverige och en tolvårig fågelkännare.

Det är 70-tal i Sverige. Popkulturen sprider sig från Stockholm ut i glesbygden. Det gamla bondesamhället drar sina sista andetag. Och mitt i allt detta finns tolvåriga Klas, huvudpersonen i Tomas Bannerheds debutroman Korparna. Klas största passion är fåglar och varje vaken stund ägnar han sig åt dem. Endast motvilligt hjälper han sin far i arbetet på det småländska hemman som boken handlar om, och att lyssna till fadern som orerar om förfäder som lagt ner hela sina liv på detta hemman, ja, det är det värsta Klas vet.

Där har vi en stor del av det som boken handlar om: generationsklyftor; det nya samhället som med sina landreformer skuffar undan det gamla; fäder som förgäves försöker leda in sina barn på färdigt utstakade stigar. Korparna är en känslig och vemodig berättelse om böndernas förlorade Sverige, och Klas, denna tolvåriga fågelkännare, är en mångbottnad och engagerande figur. Detta är en så fin bok att man glömmer bort att den är skriven av en debuterande författare.

Det Småland som Bannerhed skriver om är inte den idyll vi lärt känna genom Astrid Lindgrens böcker. Huvudpersonen Klas är inte ett av barnen i Bullerbyn. Familjens stundvis hotfulla pappa, som man så småningom inser är psykiskt sjuk, är inte någon av de vuxna man möter i Lindgrens värld. Det är ett mörkare och kanske mer realistiskt Småland som målas upp i Korparna. Det är som om författaren har velat vända upp och ner på Lindgrens pastorala landskap.

Så var det det här med boktitelns korpar. Det förekommer ymnigt av fåglar i boken, men korpen är en av de fågelarter som Klas inte ser eller studerar under sina många ornitologiska utfärder. I stället får korpen med sin karakteristiskt svarta kropp och sitt råa skrik symbolisera något annat, något mycket mörkt som balanserar mellan djurens och människornas värld. Något som gör att man anar att Klas kanske kommer att gå i faderns fotspår trots allt, vare sig han vill det eller inte.

Mathias Rosenlund

Tomas Bannerhed: Korparna. Weyler Förlag 2011.

 

Lämna en kommentar