Nordkoreanska fångläger är de värsta Amnesty sett

av Fredrik Sonck

I en ny rapport riktar Amnesty International strålkastarljuset mot Nordkoreas fångläger, där uppskattningsvis 200 000 människor lever i svält under slavliknande förhållanden. Rapporten baserar sig på unika satellitbilder och vittnesmål från tidigare fängelsevakter och politiska fångar.

– Hundratusentals människor lever i princip helt utan rättigheter, de behandlas som slavar, i vissa fall under de värsta förhållanden som Amnesty någonsin har dokumenterat. Lägerförhållanden är inhumana och Kim Jong-il måste omedelbart stänga dem, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys Asienavdelning.

Rapporten vittnar om svältkost, slavarbete, tortyr och offentliga avrättningar.

– Vårt arbete var att rensa ogräs. Varje fånge hade ansvar för 1 157 kvadratmeter och det var bara de fångar som hann bli klara med sin uppgift som fick någon mat. Klarade man bara hälften fick man bara en halv matranson. Varje dag dog det fångar. Till skillnad från ett normalt samhälle blev vi inte ledsna när någon dog utan snarare tvärtom. Om man tog hand om en död kropp och begravde den kunde man få en extra skål med mat. Jag tog ofta på mig uppgiften att ta hand om och begrava de döda.

Så berättar Jeong Kyoungil i en intervju som Amnesty gjorde med honom i Seoul i april 2011. Han satt i fånglägret Yodok mellan 2000 och 2003. Efter frigivningen lyckades han fly till Sydkorea.

Satellitbilder som Amnesty fått tillgång till visar fyra av de sex lägren. De ligger i ödsliga trakter i provinserna södra Pyongan, södra Hamkyung och norra Hamkyung. En jämförelse mellan nytagna satellitbilder och bilder tagna 2001 visar en stor utbredning av lägren, som sannolikt varit i bruk sedan 1950-talet.

Det finns två typer av läger. I ”Total-kontroll-läger” placeras de fångar som enligt regimen gjort sig skyldiga till de allvarligaste brotten. I dessa läger sitter fångarna på livstid och enligt uppgift har endast tre fångar lyckats fly och sedan ta sig ut ur Nordkorea. Den andra lägertypen kallas ”Revolutionära zonen”. Där hamnar personer som gjort sig skyldiga till mindre allvarliga ”brott”. Fångarna där har oftast dömts till straff på några månader och upp till tio år.

– Dessa läger existerar utom synhåll för resten av världen, och där pågår fruktansvärda övergrepp … Samtidigt som Nordkorea, under en tid av politisk instabilitet, verkar förbereda sig för ett ledarbyte där Kim Jong-un ska ta över efter sin far, är det mycket oroande att fånglägren verkar växa i omfång, säger Sam Zarifi.

En tortyrmetod, som Amnesty lyfter fram som ett exempel på vad de nordkoreanska myndigheterna sysslar med, är ”tortyrkuben”. Den består av en cell som är så liten att man varken kan stå eller ligga ned i den. I dessa bestraffningsceller kan fångar placeras för långa perioder. En ung pojke ska enligt Amnesty ha tillbringat åtta månader i en sådan cell.

Fredrik Sonck

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.