Ett trettiotal författare och artister uppträder på det elfte bokkalaset i Ekenäs 10–13 november.

Bokkalasets huvudscen är Kulturhuset Karelia där programmet börjar med Poetry Slam fredagkväll och avslutas med Stina Ekblads diktmatiné på söndagen. På lördagen diskuterar bl.a. Jörn Donner och Nils Erik Forsgård Mannerheims och Hemingways resor. Elisabeth Nauclér och Maria Wetterstrand deltar i en paneldiskussion om rikssvenskar i Finland. Mikaela Sonck och Janna Thorström har sammanställt ett collage om barnlöshet med bilder, texter och musik.

Den nedlagda tidningen Pappers chefredaktör, bloggaren Peppe Öhman talar om Livet&barnet medan barnen bjuds på dockteater i biblioteket.

I den litterära supén deltar debutanten Julia Dahlberg, Hannah Lutz, som vann Umeå novellpris i våras, och Henrik Jansson. Tua Forsström talar om sin vän Tomas Tranströmer. Det blir sånger av och med  Annika Cleo Hultman som nyligen flyttat från Järna till Ekenäs. Sture Lindholm och Tua Ranninen har båda skrivit böcker om Ekenäs skärgård och uppträder på skärgårdsbrunchen på söndagen. Ulrica Cronström kåserar under rubriken ”Braxen är bästa Slow Food”.

En nyhet på Bokkalaset i år är Poetry Slam. Det blir ingen tävling utan en lekfull variant av estradpoesi. Den svenska författaren och estradpoeten Solja Krapu – innehavare av hela två Sverigemästerskap i Poetry Slam – leder slammet. Förutom Krapu uppträder också Hannah Lutz, Johan Lönnberg, Jonas Sundström, Oskar Fagerström och Martina Moliis-Mellberg. Därtill blir det ”Open Mic”, då alla som vill får träda upp på Karelias svarta scen.

Poetry Slammet är en del av De ungas bokkalas som dessutom bjuder på workshops med mera.

 

Bitte Westerlund

Se www.bokkalaset.fi för närmare information om programmet.

Lämna en kommentar