Lördagens demonstration mot valfusk gick lugnt till i Sankt Petersburg. Enligt arrangörerna deltog 10 000 människor i demonstrationen på Pionerskajatorget. Petersburgare i alla åldrar hade samlats och medan vinterskymningen sänkte sig småpratade folk, viftade med vita krysantemer och skanderade sansat slagord mot Putin. Folk drog sig tystlåtet tillbaka när rök började spridas över torget halv sex, trettio minuter innan den officiella demonstrationstiden var över. Omontrupper i svarta hjälmar vällde in i folkmassan och övertog torget lite före sex.

 

Elizaveta Koltjinskaja:

– Valet gick olagligt till. Många av mina vänner anmälde sig som frivilliga valvakter. De hade alla papper i ordning, men efter bara två timmar kom polisen och jagade bort dem. Regeringen hade nog inte väntat sig att så många faktiskt ville volontera som valvakter. Allt är annorlunda nu än under tidigare val. Då var det också fusk. Men nu får vi information om det tack vare internet och vi kan hålla kontakt med varandra. Tyvärr har korruptionen blivit en del av folks mentalitet. Och det passar för makthavarna. Det är bekvämt för dem att det finns korruption på alla nivåer i samhället. Det betyder att alla har brutit mot lagen på något sätt och att man kan arrestera vem som helst när som helst.

– För egen del känner jag av korruptionen hela tiden. Polisen stoppar mig jämnt när jag kör och vill se mina papper. De hänger också på tågstationerna, de står på perrongen just när tåget ska gå och kräver att alla unga män visar att de har stämpel i sina id-papper som visar att de gjort sin militärtjänst. Det hände helt nyss en bekant. Pojken var befriad från militärtjänst på grund av studier men sådant går inte att bevisa för polisen på fem minuter. Då gäller det att dra upp en sedel ur fickan eller bli kvar på perrongen.

– Vårt land är så stort att jag inte kan tro att det inte finns hederliga människor här som kunde leda landet istället för bedragarna vi nu dras med.

 

Alexej Andrejev:

– Valet måste hållas på nytt. Edinnaja Rossija kanske vinner ändå, många ute i regionerna håller på dem. Men sådana resultat som man fick nu är helt oacceptabla. Allt beror på vår låga bildningsnivå. I skolorna lär man ut matematik och naturvetenskap, men inte humanistiska ämnen och ingenting om mänskliga rättigheter och människovärde. Folk vet inte hur man röstar och vad det innebär. Vi vill inte ha revolution, men vi vill ha kontroll på makthavarna och vi vill att lagen följs. Korruption måste bestraffas.

– På Konstindustriella högskolan där jag studerar ordnar rektorn två gånger i månaden en basar i salarna där vi borde ha lektioner? Där säljs det sedan stenar, trosor, sockor och krimskrams. Vi gick till rektorn och föreslog att man kunde ordna en designutställning eller något som har att göra med konst istället. Då sa rektorn att om vi bråkar så här så kommer vi inte att bli godkända i examen. Det är klart att rektorn sätter pengarna i egen ficka. Eller delar med någon högre upp i hierarkin. Själv försöker jag följa mitt samvete. Men staten måste ju fungera. Regeringen borde vara ett gott exempel för medborgarna, inte tvärtom.

 

Alexander Golkin: 

– De försöker skrämma folk och säga att man måste rösta på dem, för annars kommer det inte att finnas några pengar mera för löner åt alla som får sin lön av staten. Min mamma bor i Volgograd. På hennes jobb sa de att alla måste rösta på Edinnaja Rossija. Annars skulle institutet där hon jobbar bli utan anslag och sedan skulle ingen få lön mera. Men när man är student spelar sådant ingen roll. Min studiepeng är 1 300 rubel (ca 30 euro). Det är en skrattretade summa. Man får lov att tjäna ihop sina pengar själv i vilket fall som helst.

– Det som behövs är mera kunskap om demokrati och hur man röstar. När jag röstade första gången visste jag ingenting. Vi lär oss inte sådant i skolan. Vi kan inte påverka och få någon förändring till stånd om vi inte ens får rösta normalt. Och saker och ting måste förändras.

 

Diana Vysjnevskaja:

– När jag kom för att rösta så fanns jag inte med i längden på röstberättigade. De fick lov att skriva in mig för hand längst ner. Jag förstod genast att det är fusk på gång. Det är korruption och fusk överallt. Man borde höja bildningsnivån, det är det enda sättet att förändra landet. Jag har bott ett år i Tyskland och där var det annorlunda. Det var otänkbart att ge en gåva eller pengar åt sin läkare. Inte ens en chokladask kunde man ge.

– Här stjäl alla och tar av gemensamma pengar och stoppar dem i egen ficka. Jag kan inte själv tänka mig att göra så, det måste bli en förändring i folks mentalitet. Förut höll sig folk kanske i skinnet tack vare religionen. Men sovjetmakten avskaffade den. Nu finns det ingenting som bromsar folk.

 

Elena:

– Edinnaja Rossija? Det är inte ens ett parti, de har ju inget ordentligt program och de vägrade att delta i debatten. Det är en förening för folk som stjäl. Jag gillar inte politiska partier överhuvudtaget, i varje fall inte partierna som sitter med i duman. Vad då för opposition? De röstar ju med Edinnaja Rossija hela tiden. Jag tycker att vi borde ha personval istället för partival med färdiga listor. Personer kan man tro på, inte på partier.

– Korruption finns det överallt. Jag jobbar inom privata sektorn. Det är lika illa där som på statliga verk. Man försöker smita undan skatter och tullar hela tiden. Och kommer brandinspektören eller hälsovårdsinspektören så betalar man genast en muta så han ska lämna en i fred. Det har jag varit med om själv. Och vill man ha plats på universitetet så betalar man. Det kostar olika mycket beroende på vilken fakultet man söker in vid. Men jag är glad att här är så lugnt. Det är ett bra tecken att folk kan samlas lugnt och civiliserat. Fast jag betvivlar att någonting förändras på grund av demonstrationen, det betvivlar jag starkt.

– Oj. Nu kommer det ett rökmoln. De vill tydligen att folk ska gå hem. Det luktar ju illa.

 

Milena Parland

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.