Som tillhörig dagens gammelfastersgeneration får jag lov att tillstå att jag känt en viss tvekan inför Fredrik Bruuns humorlaboratorium Godnatt Compaq, uppförd i sin första version skottdagsaftonen på Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan. Humorlaboratorium låter intressant och begripligt, men inblandningen av videospel i det hela signalerar för mig terra incognita och jag förbereder mig på att inte begripa någonting alls.

De tveksamma farhågorna skingras ändå helt obemärkt och ersätts av en överraskande trivsel då den nästan färdiga skådespelaren Bruun dyker upp i scenljuset, distraherad av någon han mött och osäker på om det skall bli någonting av hela showen. Med ett återhållet medhåll från publiken bestämmer han sig för att köra igång.

Det blir roligt, sådär att maggropen myser som en belåtet hopkrupen katt. Bruun sitter på showpallen med mikrofonen i handen och tittar nu och då fundersamt på pappren han har på ett ställ bredvid sig. Långa tystnader. Emellanåt vaknar undran om tystnaden är tvekan och/eller hör till manuskriptet. Kanske en utmaning: håller publikens uppmärksamhet? Samtidigt blir det cage-aktigt vilsamt så. Han läser ett skämt – han har ett, säger han. Men det blir ganska många. Han läser mininoveller och mail som olika människor skickat till honom, diskuterar projekt. Alltsammans lakoniskt, lågmält, odramatiskt. Väcker associationer som går långt. Skrattet lever om inombords, brister ut bara ibland – det förekommer sådan komik också.

Ingenting känns tomt. Fragmenten som till synes inte har några samband med varandra ger glimtar ur olika verkligheter, så närsynt sedda att de blir rörande patetiska eftersom de ställs mot det stora sammanhanget, i sin tur närvarande genom att fragmenten är hämtade från så olika nivåer och sammanhang. Ett genialt sätt att skildra samtidens svårbemästrade pluralism.

Som sig bör vid talkshower avslutas också den här med lite livemusik. Naturligtvis går musiken i samma anda som pratet, för att mot slutet lyfta. De kan ju nog sin sak på riktigt också.

Föreställningen är Bruuns slutarbete vid S:t Petersburgs Statliga akademi för skådespelarkonst, vilket motiverar att det är en tvåaktare – i arbetet ingår undervisning och adepterna är en grupp inom Studentteatern i Åbo, här involverade i ett fartfyllt och krävande improviserande som tål publik. Det blir både roligt och allvarligt.

Två gånger till intar Bruun & Co Tiljan – och det blir nog olika varje gång. Spelet, ja. Det fick jag inte upp.

Bianca Gräsbeck

Fredrik Bruun: Godnatt Compaq. Musikanterna: Frans Rinne, Carl Haikarainen, Nicholas Pulkkinen och Bruun spelar trummor. Studentteatergruppen: John Holmberg, Alexander Enckell, Maria Söderlund, Inkeri Raittala, Emilie Suominen, Kaya Pakaslahti samt Fredrik Bruun. Åbo Svenska Teater, Tiljan, ges ännu 14 och 28.3.

Lämna en kommentar