Kritik

av Eva-Stina Byggmästar
Eva-Stina Byggmästar. Foto: Jan-Anders Broo

Eva-Stina Byggmästar. Foto: Jan-Anders Broo

Hur mycket är vi beredda att acceptera i traditionens, kulturens och historiens namn av antidemokratiska, sexistiska och hatiska åsikter? Frågan är ständigt aktuell.

Imran Fisat är en politisk flykting och pakistansk medborgare med juridisk hemort i Spanien. Han har lämnat in en hemställan till olika spanska myndigheter, från presidenten till kongressen, utrikesministeriet och inrikesministeriet – för att komma vidare i fråga om Koranförbud i Spanien. Han påpekar tio olika skäl för Koranförbudet. Som vägande skäl framför han bl.a. att Koranen är inte en helig och religiös bok utan en våldets bok, full av hat och diskriminering. Att Koranen sporrar ett muslimskt samhälle att göra Jihad, alltså döda oskyldiga människor och fördärva freden i världen. Att Koranen är en bok som varken tillåter yttrandefrihet eller religionsfrihet, och att den orsakar kvinnor lidande, tortyr och död genom att uppmana till att driva i genom macho-lagar.

Brittiska The Guardian rapporterar att en italiensk människorättsgrupp, Geroush92, vill att den italienska renässansförfattaren Dante Alighieris Den Gudomliga komedin förbjuds i skolundervisningen i Italien eftersom dagens unga saknar filter för att förstå verket i sin kontext. Verket som hittills ansetts vara en av världslitteraturens hörnstenar borde förbjudas i skolundervisningen eftersom det ger uttryck för rasism, homofobi och antisemitism eller helt enkelt är extremt diskriminerande och kränkande.

– Vi förespråkar inte censur eller bränning, men vi vill att det ska bli tydligt erkänt att det i Den gudomliga komedin finns rasistiskt, islamofobiskt och antisemitiskt innehåll. Konst ska inte stå över kritik, säger Valentina Sereni från Gerous92.

Men delar av den italienska intelligentian menar att fördelarna överväger och att man visst ska studera Dante, allt annat vore historielöst och ängsligt.

På samma grunder som Imran Fisat kräver Koranförbud och den italienska människorättsgruppen kräver att Den gudomliga komedin förpassas ur skolundervisningen kunde man kräva att det borde vara dags att även förpassa Bibeln till idéernas och böckernas sophög. Det finns faktiskt ett bäst före datum för böcker också. Bibeln är minst lika homofobisk, diskriminerande och manschauvinistisk som någonsin Koranen och Den Gudomliga komedin. Priset tar väl ändå den kvinnoförnedrande judiska morgonbönen där mannen tvingas hjärntvätta och stålsätta sig själv genom att säga: ”Jag tackar dig, evigt levande Kung […] du som inte gjort mig till hedning, som inte gjort mig till slav, som inte gjort mig till kvinna.”

Är det omöjligt att åstadkomma en religion som bygger på demokrati, empati och jämlikhet eller är religionens vara eller icke vara beroende av en ojämlik och benhård hierarki, där hackordningen är given från början i ett uteslutande vi-och-dom-resonemang, i ett uteslutande av många och inkluderande av några få som sitter på hela härligheten och makten!?

Dagens värdekonservativa kristna berömmer sig själva för sin höga moral och anklagar högljutt humanister och darwinister för att vara nihilister och totalt utflippade libertiner. Jag kan inte se någon eftersträvansvärd moral i Bibens ”öga för öga” och dess groteska kvinnoförakt. Jag anser att varken konst – eller religion – kan stå över kritik.

Eva-Stina Byggmästar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.