Islands ekonomiska kollaps, befolkningens eskalerande misstro till politiker och upplopp där besvikna och arga islänningar sätter bilar och hus i brand, sådant har det varit gott om i nordisk media under de senaste åren. Därför är det med en känsla av befrielse och välkomnande jag tar mig an Eiríkur Örn Norðdahls roman Gift för nybörjare som har getts ut på svenska av förlaget Rámus. Det är en bok som handlar om de unga Reykjavíkborna Halldór och Dísa som kämpar med allt annat än ekonomi och sitt bristande förtroende för politik. Boken har fått sin tonsäkra och jämna svenska form av Anna Gunnarsdotter Grönberg.

Norðdahl (som är född 1978) har redan länge haft en betydande närvaro på den isländska litterära scenen. Han var med om att grunda och driva det dynamiska och numera nedlagda förlaget Nýhil (det förlag som ursprungligen gav ut bl.a. Steinar Bragis braksuccé Kvinnor), han har skrivit fyra romaner, många böcker med poesi och den lovordade essäsamlingen Booby, be quiet!, en bok som är utgiven på engelska av det finska förlaget Poesia. Utöver allt det här är Norðdahl en internationellt känd ljudpoet som bl.a. har framträtt med sina alster på den stora scenen under Scream Festival i Toronto, världens största festival för ljudpoesi.

Med undantag för några nyckelscener utspelar sig hela handlingen i Gift för nybörjare i den lägenhet som Halldór och Dísa delar med varandra. De är inte ett par och de har, så vitt de kan komma ihåg, aldrig heller kysst eller legat med varandra. Både Halldór och Dísa för en hård kamp mot livets motgångar och svårigheter. Dísa har förlorat sin dotter i en bilolycka och tappat fotfästet i tillvaron, något hon försöker råda bot på genom att med hjälp av minutiösa listor ha stenhård koll på hushållet med alla dess praktiska rutiner. Halldór i sin tur verkar lida av allvarliga psykiska problem, men vi får aldrig veta exakt vad. Varför börjar det t.ex. plötsligt synas sprickor i taket rakt ovanför hans huvud, och hur kommer det sig att han inte längre kan öppna ytterdörren till lägenheten? Och vad ska vi tro då han börjar rabbla upp teknisk information om den slags bil som gärningsmannen för Dísas dotters dödsolycka körde.

En dag kommer Dísa hem med studenten Högni som har läst genusvetenskap och som verkar vara både jämlik, intelligent och dessutom en sjukhelsikes älskare. Dísa hämtar också med sig en sommarcypress, en giftig hushållsblomma som Halldór blir som besatt av. Han börjar studera botanikböcker med smaskiga namn som List och lömska hopkok under femtusen år, och strax, nästan utan att han själv märker eller har planerat det, börjar han koka plantans blad och stam och så börjar han långsamt förgifta sig själv genom att äta upp sommarcypressen.

Allt går åt helvete i den här boken. Dísa börjar trots sin nya älskare Högni – eller är det på grund av honom? – må ännu sämre än tidigare, och Halldórs galenskap eskalerar. Ändå sker inga stora skiftningar i intrigen. Allt som sker sker på mikronivå. Vi får genom skickligt konstruerade sprickor i Norðdahls prosa tag på en detalj här och en misstanke där. Det som vid en första anblick kan verka som en hemtam och ospektakulär berättelse övergår alltså så småningom i ett mångbottnat och gripande skeende. Förvandlingen fås till stånd genom författarens skickliga handlag med en stil som antyder mycket men avslöjar lite.

Man kan förresten gott associera till Kafkas bok Förvandlingen i det här sammanhanget. Inte bara utspelar sig båda böckerna inom fyra väggar; de dryper av lika mycket klaustrofobi. Norðdahl låter dessutom i likhet med Kafka sina personer leva och växa i läsarens fantasi utan passager som är tunga på onödiga detaljer, i hans roman finns inga definitioner av rollfigurernas predikament. Liksom man kan undra över betydelsen av Gregor Samsas metamorfos till en skalbagge hålls man ända fram till de sista sidorna av Gift för nybörjare i spänning över vad det egentligen är som pågår. Tillvaron är helt enkelt inte sådan som den verkar vara. I Norðdahls vision av livet är det inte bara blommor och plantor som förmår förgifta en.

Mathias Rosenlund

Eiríkur Örn Norðdahl : Gift för nybörjare. Rámus, 2012 Översättning: Anna Gunnarsdotter Grönberg

Lämna en kommentar