New Wave med samhällelig underton

av Daniel Lindblom

French Films sägs vara det mest lovande unga bandet i Finland för tillfället. Det uppstod 2010 och slog igenom med låten Golden Sea, den första låten som bandets sångare och gitarrist Johannes Leppänen skrev.

– Det var den första låten vi hade. Det fanns liksom något speciellt med den.

Till bandet hör förutom Leppänen gitarristen och vokalisten Joni Kähkönen, bassisten och vokalisten Mikael Jurmu, keyboardisten Santtu Vainio och trummisen Antti Inkiläinen.

French Films spelar en sorts new wave-punk, men vill helst inte definiera sin musikstil alltför precist. Bandet har influerats av både 60- och 80-talet; såväl The Beach Boys som Ramones. Men mycket annat också.

Allvar bakom ett lättsamt sound

Bandet har ett glättigt sound som döljer under sig allvarligare, ibland samhällskritiska texter. Trots det säger Leppänen att French Films inte är ett uttalat politiskt band. Det finns inget som på förväg bestämmer vad texterna kommer att handla om: ibland behandlar låtarna personliga frågor och ibland saker som känns störande i samhället.

– Vissa texter är mer eller mindre politiska.

Leppänen vill alltså inte se sig själv som politisk. Han säger också att varken han eller French Films har som mål att påverka någon, men att hela bandet sympatiserar med vänstern.

– Det är klart att det finns saker som är fel i samhället, saker som säkert blir värre. Som ekonomin.

rock_biber

French Films. Foto: Jesse Ekholm

Bandet spelar för att det är vad de älskar att göra. Johannes Leppänen vill inte vara någon som talar för andra, inte för de unga eller någon annan ”generation”.

– Det som händer är att man hela tiden träffar nya människor och utbyter tankar med dem. Man får mycket ut av det, det är givande.

French Films fans är positiva och liberalt lagda ungdomar. Men hur långt kan ungdomen gå idag, finns det längre en möjlighet att ungdomen kunde bli som den hippiegeneration som präglade sextiotalet? Johannes säger att det väl alltid har funnits människor som de som sextiotalets ungdoms stereotyp bestod av.

– Visst finns det ju hippies ännu idag. Men just nu ser jag ingen hippiekultur. Det har också att göra med tidsepoken, antar jag. Om saker som krig skulle komma närmare oss skulle ungdomen kanske reagera starkare.

Turnéer och ny skiva

Bandet har nått såpass stor framgång både i Finland och Europa att bandmedlemmarna har slutat skolorna och de vanliga jobben. Till Amerika skulle bandet också vilja.

– Det skulle vara fantastiskt att åka på turné till USA.

Johannes Leppänen berättar att det förstås är enormt fint att enbart kunna göra det man helst vill.

– Jag är fattig men lycklig, om vi säger så.

Han tillägger att det i Finland är svårt att bli rik på musik, ett konstaterande som många finländska musiker tycks vara ense om.

French Films ser ivrigt framemot vad som komma ska. Det har spekulerats om en turné i Europa och en skild turné i Storbritannien. Det som är säkert är att French Films skall börja spela in en ny skiva, antagligen i september. De har skrivit en hel del nya låtar under det gångna året. En del av dem spelades på Flow.

– Vi stod under press då vi spelade in vår förra skiva. Det blev hemskt bråttom med den. Nu är det meningen att vi kan spela in med lite lugnare tempo.

– Det bästa och viktigaste är att göra musik, det är det vi alla vill. Jag hoppas det håller i sig. Vi kör på för fullt. Och det känns bra.

Daniel Lindblom

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.