Nu talar vi om Afrika

av Fredrik Sonck

I torsdags förra veckan var det bokrelease för Eva Nilssons och Lotta Staffans debattbok Afrika på bordet. Boken presenterades på Arbis med en välbesökt diskussion mellan författarna och historikern Alexandra Ramsay.

Nilsson och Staffans berättade att ambitionen med boken är att ge en helhetsbild av hur den politiska ekonomin och Afrika hänger ihop. Båda har genom åren jobbat för olika medborgarorganisationer och båda har periodvis också arbetat i Afrika. De konstaterade att det är svårt att närma sig temat och samtidigt undvika att falla in i postkoloniala tankemönster: Som en del av det globala nord har Finland och finländare ett ansvar för att delta i kampen mot fattigdom på den afrikanska kontinenten, men på något sätt borde arbetet ske på afrikanernas villkor.

I den diskussionen är biståndspolitiken naturligtvis en fokuspunkt, i synnerhet som det finns många exempel på biståndsprojekt som närmast varit kontraproduktiva.

– Vi argumenterar inte för att slopa bistånden eller för att bistånd alltid är misslyckat, men det är klart att många, ofta de mest marginaliserade, lämnas utanför projekten, säger Nilsson

– Men egentligen är vi inte speciellt intresserade av bistånd utan av de strukturella problemen som upprätthåller fattigdomen. Om målsättningen är att utrota fattigdomen är det här förändringar behövs, säger Staffans.

Boken fokuserar alltså på problem som berör handelspolitik, jordbruk, GMO-grödor, energifrågor, miljö, spekulation, landrofferi och så vidare.

Afrika på bordet är utgiven av Empati förlag & media.

Fredrik Sonck


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.