Lundbergs Is får Finlandiapris

av Ny Tid

President Tarja Halonen valde Ulla-Lena Lundbergs roman. Senast en finlandssvensk tilldelades priset var år 2006.

Årligen sedan år 1984 delar Finlands bokstiftelse ut landets kanske mest ärofyllda litteraturpris ”som erkänsla till en meriterad finländsk roman”. I år, närmare bestämt i dag den 4 december 2012, tillkännagavs att president Tarja Halonen valt Ulla-Lena Lundbergs senaste roman Is. Förutom ära och berömmelse, inte bara för romanen, men för hela sitt författarskap, får Lundberg en prissumma på 30 000 euro. I fjol fanns inga finlandssvenska kandidater med, vilket väckte viss besvikelse, men hoppet återkom den 15 november i år, då årets kandidater tillkännagavs och Lundbergs Is fanns bland dem.

Ulla-Lena Lundberg är bland annat filosofie hedersdoktor vid Åbo Akademi och har tilldelats ett flertal litteraturpriser. Hon har varit Finlandiapriskandidat tre gånger tidigare, åren 1987, 1989 och 2001. I år var det äntligen dags.

Is är inte bara Lundbergs senaste roman; den är också hennes första på elva år, sedan Marsipansoldaten år 2001 (som också var nominerad). I år har Lundberg således gjort en stark återvändo, och lyckats befästa sitt produktiva och hyllade författarskap, som började redan år 1962 med diktsamlingen Utgångspunkt. Då var Lundberg, som är född år 1947, en femtonårig debutant på den finlandssvenska och finländska litterära scenen. I dag är hon en av de mest berömda finlandssvenska författarna. Mest känd är Lundberg kanske för sin Ålandstrilogi, Leo (1989), Stora världen (1991) och Allt man kan önska sig (1995). Det är också där hon har sina rötter; Lundberg är född på Kökar. I dag bor hon i Borgå. Lundberg har översatts till många språk, och är känd också för den finska publiken – även Is finns på finska (Jää), översatt av Leena Vallisaari.

I Is för Lundberg, liksom i Ålandstrilogin, läsarna till sina åländska hemtrakter. Kriget har just tagit slut och Örarna, som ligger långt ute i den åländska skärgården, får en ny präst då Petter Kummel med familj anländer efter en lång och tung båtfärd hela vägen från Åbo. Våra unika havs- och skärgårdsmiljöer skildrar Lundberg som få, och redan i första meningen i Is fångar hon landskapet i den yttre skärgården lika skickligt som hon fångar läsaren: ”Den som har sett förändringen i ett landskap när en båt kommer in i synfältet kan aldrig hålla med om att ett enskilt människoliv saknar betydelse.” Därefter får vi följa med prästfamiljens nya liv och strävanden på den nya platsen; det handlar om människoöden, om prästfruns kärlek till sin make, om vardagens små bestyr på en skärgårdsö i det efterkrigstida Finland, och om den oundvikliga döden.

ulla-lena lundberg isRomanen Is är på ett sätt en förenande länk i Lundbergs författarskap. Hon återvänder till Åland och till skärgården, till deras historia, och skriver om centrala ämnen som kärlek och död, ur ett smalt perspektiv, men ändå tilltalande, sympatiskt och existentiellt – i det lilla ser vi det stora, och några personers livsöden gestaltas så att det individuella berör det universella.

Urvalsnämnden, som i år bestod av docent Janna Kantola, lektor Riitta Kulmanen och filmproducenten Lasse Saarinen, valde ut årets sex kandidater, och skriver i sin motivering bland annat att Is ”har många plan och höjer sig ofta genom sin välvilliga humor över den vardag som skildras. Den bildar en noga genomtänkt helhet, där varje element förefaller motiverat. I de enskilda episoderna, som förebådar eller förverkligar romanens dramatiska vändpunkt, finns en lyrisk skönhet, som fördjupas av den förlust som väntar vid horisonten eller i bakgrunden.”

Petter Björk
Foto: Cata Portin

1 kommentar

Peter Gamba 26 april, 2015 - 20:55

Hej, har läst flera av Ulla-Lena Lundbergs romaner. Läser just nu IS.
Fängslande !
Men undrar var Örarna ligger, mera precis. Tacksam för svar. Mvh Peter

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.