Den nya Ilofestivalen erbjuder dansbanenostalgi med inhemska toppartister. Samtidigt är den en utflykt till den lantliga miljön i Mariefors kyrkby i Tusby.

Ilofestivalen ordnas i mitten av juni och har som budskap att vägen till fred börjar med delad glädje, dans och möten på kulturens gränslösa språk.

– I världspolitikens instabila och till och med skrämmande verklighet växer behovet av fredsarbete ständigt, säger teaterstuderande Anna Böhm, en ung fredsaktivist som arbetar med att förverkliga festivalen.

– Konflikterna håller på att konkretiseras som fiendskap på oroväckande många håll i världen, säger Böhm och tar även upp hur vår egen politiska situation hotar eskalera i och med den traditionella nationalismens framväxt, ett fenomen som redan orsakat rädsla och våld.

Hon anser att vi inte bara kan fortsätta sitta hemma på soffan, äta chips och se på Dolda liv.

– Människor måste inse att Finland inte är tryggt samt våga förstå och ta tag också i svåra frågor. I praktiken kan man skrida till handling till exempel genom att engagera sig i olika fredsföreningar , säger Böhm och tillägger:

– Så länge det finns en möjlighet!

De finländska fredsföreningarna presenterar sin verksamhet på festivalen, där man kan bekanta sig med olika perspektiv på fredsarbetet och realistiska möjligheter att påverka.

Festivalen erbjuder konkret hjälp till det internationella fredsarbetet i och med att intäkterna ges till världens äldsta fredsförening, International Peace Bureau. Organisationen fick Nobels fredspris 1910.

– Inom organisationen finns en stark tro på att fred bäst kan uppnås och upprätthållas då olika samfund, både lokala och globala, styrs enligt demokratiska principer, berättar Böhm.

 

Kamp mot betydelselösheten

Ilofestivalen som ordnas 15 juni erbjuder förutom fredsföreningar även musik och teater. Anna Böhm berättar att musikutbudet är inhemskt. Teatern är traditionell gatuteater som inkluderar publiken.

Under dagen intas scenen av Mirel Wagner, 22-Pistepirkko, Aino Venna, Tuomari Nurmio och Dylan. I den stora danspaviljongen uppträder Kari Peitsamo, Joose Keskitalo, Tundramatiks, Transkaakko och Jaakko Laitinen & Väärä Raha.

En särskild scen har tilldelats nya förmågor inom experimentell musik, som Gorbatron, Statues Made Of Matchsticks, Nuori Hannes & Pastori, Väinö Grön och Surviainen.

En av festivalens populäraste artister är Joose Keskitalo, som till stilen både kan uppfattas som bluespredikant och folkmusiker. Keskitalo säger att hans sånger för honom är ett viktigt sätt att kämpa mot känslan av betydelselöshet.

– Mot tanken att inget spelar någon roll. Jag tänker mig att även de minsta sakerna är betydelsefulla, på sitt eget sätt.

Enligt honom är det människorna själva, varenda en av oss, som orsakar de största konflikterna, konflikter som sedan leder till våld och krig. Men vad kan då den enskilda människan göra för att främja fredlig samvaro?

– Först måste vi sluta fred med oss själva. Därifrån utgår sedan godheten och freden. Det sker på ett subtilt sätt, så att man inte ens måste vara medveten om det själv, funderar Keskitalo.

 

Juha Säijälä

 

Ilofestival 15.6. med början kl. 12
Männistöntie 4, Mariefors, Tusby.
Biljetter 29 € /35 €
www.ilofestival.fi

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.