Annika Sandlund

Annika Sandlund

För två år och två månader sedan stod några tonårspojkar och skrev graffiti på en husvägg. De arresterades och torterades. De var unga och de var oförsiktiga, och helt oberoende av politisk åsikt så var det många som ansåg att polisen överreagerade. Så en del mänskor deltog i en hastigt ordnad demonstration för att protestera. I staden Dera sköt polisen mot demonstranterna, men senare frigavs ett antal fångar fängslade för sina politiska åsikters skull.

Detta var i Syrien i mars 2011.

För två år sedan kom de första syriska flyktingarna till Turkiet. De var 250 till antalet. De blev väl emottagna – främst av sina släktingar. De kom från en ort strax söder om gränsen. De kom på fredag och for hem på måndagen, för då hade läget lugnat sig.

För 20 månader sedan flydde de första syriska flyktingarna i större massor till grannländerna. Flyktingläger upprättades och släktingar och vänner togs emot i alla länder. I Libanon flyttade de flesta in i vänners hus och den nya familjen fick dela barnens sovrum. I Jordanien upprättades ett jätteläger, Zaitri, mitt i öknen.  I Turkiet upprättades ett tiotal mindre läger. De flesta flyktingarna struntade i att sända sina barn till skolan – de skulle ju ändå snart återvända hem.

För 12 månader sedan, i maj 2012, gick säkerhetsrådet ut med en resolution som fördömde regeringens användning av vapen och dödandet av mer än 100 civila i Houla, nära Homs. Sju länder utvisade sina syriska diplomater.

För sex månader sedan, i november 2012, gick det Syriska Röda Korset ut med antalet internflyktingar i landet. De beräknas uppgå till 2,5 miljoner mänskor.

För 2 månader sedan, den 6 mars 2013, översteg antalet flyktingar i de länder som gränsar till Syrien en miljon. Frågorna om i synnerhet Libanon är starkt nog att inte dras med i stridigheterna, blir allt fler. Libanon har drygt 4 miljoner invånare och 400 000 flyktingar.  Också i de andra grannländerna växer oron.

 

I dag har hela regionen mottagit 1 miljon 300 000 flyktingar, medan närmare 3 miljoner är internflyktingar, det vill säga på flykt inom landets gränser.  Under de så kallade ”dåliga dagarna” är siffran uppe i 8 000 nyanlända, ofta utmattade, flyktingar som korsar gränsen under en 24 timmars period. Grannländerna mottar under ett dygn lika många syriska flyktingar som de flesta europeiska länder mottog under hela år 2012.

 

Jag är egentligen inte en siffermänska. Jag tror att förståelsen om det som sker i världen ökas med hjälp av berättelser som för fram varför saker och ting sker, inte bara räknar upp tal och siffror. Siffror blir lätt obegripliga och kan ofta kännas övermäktiga. Varenda mänska är så mycket mer än sina mått och varenda katastrof så mycket värre än vad siffrorna belyser.

Men ibland kan jag bara inte låta bli. Ibland ryms inga förklaringar, inga ord, inga ursäkter.

Ibland räcker det med siffror.

Annika Sandlund

jobbar med flyktingfrågor för UNHCR.


1 kommentar

N. I. Bo Modén 16 september, 2016 - 13:00

Sedan min tid som Rädda Barnens Representant i Central Amerika 1982- 1985 med Nära samarbete med FN organen ,framför allt med UNICEF har jag noterat att ingen kritik kan presenteras mot någon av medlemmarna i säkerhetsrådet om du vill ha kvar din tjänst inom ett FN organ. Det är klart olämpligt. Det Straffar sig ! Det är ej bra för karriären ! En god vän Anders Kompass med en alldeles enastående karriär inom svensk diplomati och i FN tjänst tvingades säga upp sig efter det han riktat välgrundad kritik mot militär i FN tjänst. Annika Sandlund ämnar göra lång karriär inom UNHCR ! De kan vi utläsa av hennes hållning !

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.