Fåfänga och allvar i Liberace-drama

av Ny Tid

 

Steven Soderberghs senaste bidrag till trenden med biografiska filmer heter My Life with Liberace, och är enligt regissören själv hans sista film. Den skildrar det femåriga kärleksförhållandet mellan showpianisten Wladziu Valentino Liberace (1919-1987) och den unga Scott Thorson, utgående från Thorsons autobiografiska roman.

Scott Thorson förförs och fascineras av den rika kändispianisten, blir anställd som chaufför och flyttar in i Liberaces kitschiga lyxvilla, där livet fylls av glamorösa klädesplagg, märkesbilar och plastikkirurgiska ingrepp. Ett särartat kärleksförhållande skapas mellan männen – förutom sexpartner är Liberace också en fadersfigur för den familjelösa Scott. Livet som världsstjärnans hemliga toyboy slutar sorligt i svartsjuka och drogproblem, lyckan är än en gång en omöjlighet i showbusinessvärlden.

Den detaljerade beskrivningen av Liberaces privatliv, homosexualiteten, den stora åldersskillnaden, penisimplantaten och porrtittandet, har varit svårt att acceptera för många. HBO är känt för att producera högklassigt tv-drama, och trots att My Life with Liberace inte når samma kvalitetsnivå förtjänar HBO ett stort tack för att man överhuvudtaget behandlar ämnet. De stora Hollywoodstudiorna upplevde ämnet fortfarande för kontroversiellt och opassande, vilket resulterade i att My Life with Liberace fick nöja sig med en tv-premiär i USA trots att filmen visas på biografer i Europa.

I skådespelarvalen har man velat leka med den machobild som Michael Douglas och Matt Damons tidigare filmroller gett dem. Douglas är briljant som Liberace med sitt sötsliskiga leende, medan den 42-åriga Damon inte lyckas i sin roll som ung och oskyldig. Debbie Reynolds, som personligen var en av Liberaces vänner, har en intressant liten biroll som Frances Liberace, pianovirtuosens gråhåriga polsk-tyska mamma.

My Life with Liberace är framförallt en positiv film, som strävar efter att vara underhållande med sina bländande kostymer och den glittriga scenografin. Filmen försöker samtidigt skratta åt huvudpersonernas fåfänga och vara ett allvarligt drama. Huvudparets specialartade kärleksförhållande lyckas ställvis vara rörande och ifrågasätta kärlekens normer, men bara ställvis. De intima kyssarna ger filmen några stunder av äkta kärlek.

 

Sandra Lindblom

 

My Life with Liberace – Behind the Candelabra. USA, 2013.
Regi: Steven Soderbergh. Manus: Richard LaGravenese på basis av Scott Thorson och Alex Thorleifsons bok. Foto: Peter Andrews. Musik: Marvin Hamlisch. I rollerna: Michael Douglas, Matt Damon, Debbie Reynolds, Rob Lowe, Scott Bakula.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.