Det är hög tid att regeringen och inrikesminister Päivi Räsänen uppfyller sina löften. Det tycker de 7 000 personer som undertecknat Amnestys brev om att förvarstagandet av ensamkommande flyktingbarn måste upphöra.

Det var i regeringsprogrammet från år 2011 som det utlovades ett slut på förvarstagandet av ensamkommande flyktingbarn, men än har det inte skett någon förändring. Förvarstagande innebär att en asylsökande eller immigrant placeras i en fängelseliknande sluten enhet under tiden för identitetsutredning eller i väntan på deportering. Varje år placeras minst tusen män, kvinnor och barn i Finland i förvar och i hela Europa uppgår antalet till cirka 600 000.

Amnestys kampanj kräver att förvarstagandet av barn, gravida kvinnor, tortyroffer, gamla, fysiskt- eller psykiskt sjuka människor och offer för människohandel upphör omedelbart, då förvaringen anses vara speciellt skadlig för dem.

Därtill vill man att förvarstagande används som ett sista alternativ och att hela systemet stegvis avvecklas genom en övergång till mer humana metoder. Kampanjen, som är en del av en större europeisk kampanj, inleddes i maj i år och i juni träffade Amnestys representanter inrikesminister Päivi Räsänen.

– De jobbar nu med ett lagförslag vid inrikesministeriet men vi vet inte vad innehållet kommer att vara, säger Susanna Mehtonen som är juridisk expert vid Amnesty International.

 

Överbelastad

Då barn frihetsberövas kan de inte gå i skola, spela eller leka som andra barn. De lider oftare av depression gör fler självmordsförsök än andra barn. Eftersom Finlands enda förvarsenhet i Krämertskog med sina 40 platser ständigt är överbelastad, placeras dessutom många i polishäkte istället. Att söka asyl är dock inte ett brott och den finländska lagstiftningen angående frihetsberövande tillämpas inte på immigranter som tas i förvar.

– Folk har varit väldigt överraskade över att det sker i Finland – att man verkligen tar barn och gravida kvinnor i förvar. Vi har haft möjligheten att öppna upp en diskussion om hur man behandlar asylsökande och immigranter i Finland.

Mehtonen säger också att den nuvarande kampanjen bara är en början på en längre period då Amnesty riktar in sig på asylsökandes och immigranters rättigheter i Finland.

 

Inga Härmälä


1 kommentar

Sherif Mohamed 2 september, 2013 - 22:19

Folket kan ändra systemet och det kräver att de vet och förstår vad det som pågår,,jag är imponerade. Bra jobbat. Sherif

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.