En av Kimitoöns mest framstående vänsterprofiler har gått bort. Kurt ”Kurre” Tuominen dog av en sjukdomsattack under en bilresa hem från ett politiskt möte.

69-åriga Tuominen arbetade under hela sitt liv på stålfabriken i Dalsbruk, där han var huvudförtroendeman i över 30 år.

Av både politiska motståndare och partikamrater beskrevs han som en saklig person som det gick att komma överens med, fast man inte delade samma åsikter. Beskrivande är att han som ordförande lyckades hålla ihop Dalsbruks arbetarförening då den var i upplösningstillstånd under 70-talet.

Som huvudförtroendeman på fabriken överskred Tuominen alla partigränser, arbetarna röstade år efter år på honom, oberoende av partibok.

Tuominen fick genomleva många svåra perioder på fabriken, som nedläggningen av stålverket och gjuteriet och en rad rationaliseringar och personalminskningar. Det var många som kunde tacka förtroendeman Tuominen då de fick behålla sina jobb. Också av arbetsgivaren uppskattades hans saklighet, och hans ord vägde tungt. Tungt vägde också rationaliseringarna på honom själv och de som stod nära honom kunde se hur förtroendemansarbetet tärde på honom under de svåra perioderna.

Tuominen var från 70-talet till sin död ordförande för Dragsfjärds DFFF och Vänsterförbund. Från 1981 till 2012 satt han utan avbrott i kommunfullmäktige. Han var även ordförande för DFFF:s landsomspännande svenska sektion och medlem av Vänsterförbundets landsstyrelse. I hemkommunen ledde han såväl det kommunala utvecklingsbolaget, som arbetarinstitutet och kulturnämnden.

Kurt Tuominens bortgång är en stor förlust för arbetarrörelsen i Dalsbruk och han plats kommer att vara mycket svår att fylla.

Han sörjs närmast av hustru, syskon, och två vuxna barn.

Red

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.