Erkki Aurejärvis kamp mot tobaksindustrin ägde rum i motvind men eftervärlden har gett honom rätt, skriver Gun Winter i sin recension.

Den cigarrettranson varje soldat fick under vårt senaste krig användes som bytesvaluta av sådana som inte rökte, men bidrog också till att många började röka. Då man konstaterat de negativa följderna för hälsan började Medicinalstyrelsen och några hälsovårdsorganisationer att tala för en tobakslagstiftning. Då sedan en lag, med övergångstid till mars 1978, stiftades 1977 var Finland ganska tidigt ute. Lagen tilldrog sig de amerikanska tobaksbolagens uppmärksamhet.

Erkki Aurejärvi, professor i civilrätt, har nu fått sina minnen av de så kallade tobaksrättegångarna (1988-2001) utgivna på förlaget Into. Boken om 280 sidor heter Kovaa peliä (ungefär Hårt spel). Aurejärvi offrade största delen av sitt yrkesliv på rättegångarna på olika nivåer i rättssystemet och fick inte ens stöd av hela läkarkåren. Att som en god skönlitterär författare få läsaren att bli emotionellt berörd skulle förmodligen ha krävt ett större sidantal och det var dessa personer inte värda – det kan man vara ense med författaren om. Man kan kanske anse honom onödigt temperamentsfull, men är det inte i allmänhet känslorna som ger oss kraft?

 

Motsägelser

Det att inga ärekränkningsfall uppstått visar förhoppningsvis att man idkat självkritik inom rättsväsendet. Respekten för en domares objektivitet får sig en hård törn om det visar sig att hans eller hennes eget nikotinberoende fått påverka ett ställningstagande som domare. Under den första rättegången hamnade industrins advokater i en ohållbar position då de å ena sidan hävdade att den statistik som påvisade tobakens farlighet var osäker, samtidigt som de hävdade att den cancerdrabbade rökaren Pentti Aho nog hade känt till risken, varför han hade bara sig själv att skylla. Därmed medgav de implicit, att man inte kan lita på reklam och att det är allmänt känt.

Numera står det inte längre ”Klubb 7 piggar upp” på paketet, utan till exempel ”rökning kan döda” eller ”rökning kan försämra blodflödet och orsakar impotens”. En så farlig vara som tobak borde i all logiks namn vara förbjuden, men tydligen har branschen och myndigheterna kommit överens om texterna. Med konsumentskyddslagarnas utveckling har produktansvaret fått allt större betydelse och det är helt klart att tobaksindustrin ser varningarna som ett skydd mot nya, kostsamma rättegångar. Nu är det inte längre tillverkarnas fel att folk får lungcancer – det är rökarens eget fel.

Erkki Aurejärvi kan notera att utvecklingen gav honom och hans få medhjälpare rätt. Hur den nu bör föras vidare är en svårare fråga.

 

Gun Winter

Erkki Aurejärvi: Kovaa peliä. Into, 2013.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.