Hanken diskuterade skatteplanering

av Fredrik Sonck

Att Svenska Handelshögskolan i Helsingfors förra vecka stod värd för ett seminarium om skatteplanering fick kanske en del att höja på ögonbrynen, speciellt som ambitionen var att angripa temat med ett ifrågasättande perspektiv. Arrangör var närmare bestämt studenter inom en studiemodul för företagsansvar och man frågade sig om skatteplanering kan ”vara en del av hållbar affärsutveckling” och om det finns någon annan skillnad än den juridiska mellan ansvarsfull skatteplanering, aggressiv skattplanering och skatteflykt.

I panelen som diskuterade detta deltog Harry Bogomoloff (Saml), Marianne Malmgrén (finansministeriet), Reijo Salo (skattechef vid Fortum), Jussi Pakkasvirta (professor vid Helsingfors universitet), Petri Seppälä (skattekonsult) och Matti Ylönen (forskare vid Finnwatch). Diskussionen bjöd på många olika infallsvinklar men tenderade att stanna vid de juridiska praktikaliteterna på ett sätt som arrangören kanske inte avsett.

Publiken bjöds också på ett par stimularande inledningsanföranden. Forskaren Reima Launonen talade om den normativa grunden för att betala skatt, medan filosofen Thomas Wallgren visade på den paradox som finns inbakt i själva begreppet ”företagsansvar”.

 

Fredrik Sonck


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.