Grevinnan Hamilton och televisionens förfall

av David Brolin

I svensk television har terapeuten och rockmusikern Poul Perris från sitt dyra hus i Bromma teraperat partiledarna (intervjuerna som fokuserar på ”värderingar och personliga drivkrafter” har också gått att se på Yle 5. Red.anm.). Intervjun med statsminister Fredrik Reinfeldt blev märkvärdigt tandlös. Inte en fråga om uppväxttidens problem, om mor och far, inget om kontroversiella moderatkollegor som Per Schlingmann, inte heller något om hans ungdomliga storverk om den totalitära välfärdsstaten, Det sovande folket. Sen fick man förklaringen. Moderaterna har styrt vilka frågor som får ställas. SVT kröker rygg.

Däremot stoppades Stefan Jarls dokumentär Godheten. Vad är det SVT:s vd Eva Hamilton vill att vi inte skall se före det svenska ”supervalåret”? Godheten är inget mästerverk, men den är klart sevärd. Dels för skådespelaren Thommy Berggrens underbara anekdoter och dramatiseringar. (I scen återges ett middagssamtal: han frågar en person med åtskilliga miljoner i bonus vad denne egentligen gör för att förtjäna sina grova pengar. Svaret uteblir, man ska ju ha ”trevligt” på middagar…). Dels för de intervjuades klara rakt-på-beskrivningar av situationen i Sverige och världen.

Det är sällan man ser så avslöjande dokumentärer som pekar ut hur det verkligen går till på maktens höjder: sammanflätningen av politisk och ekonomisk makt, sossetoppar som springer till näringslivet så fort de får chansen.

”Systemkritiken” var också själva problemet för SVT. I P1 var Stefan Jarl märkbart uppretad, särskilt över kommunikationsdirektörens (ja direktörerna ställer till det även på televisionen) tanke om att Godheten, för ”balansens” skull, måste ”viktas” mot andra ”partiska” program. Jaha, en ”fascistisk” dokumentär då eller? replikerade Stefan Jarl.

Jag säger: Godheten viktas utmärkt väl av Poul Perris. Och tusen andra systemtillvända program. Godheten är inte partipolitisk. Det erbjuder rätt elementära analyser av det ekonomiska systemets brister som delas av Svenska Dagbladets ekonomijournalister och frilansjournalisten Mikael Nyberg. Svd:s journalister är alltså alldeles för röda för grevinnan Hamiltons smak? Det drar kalla kårar genom samhällsklimatet.

David Brolin


Lämna en kommentar