Anarkism i bokhandeln

av Otso Harju

Hur går det för bokhandlarna då de som fortfarande köper böcker ofta får dem mycket billigare på nätet? Vilka nya vägar hittar de fysiska bokbutikerna i dag? Ny Tid söker i en ny artikelserie upp några bokhandlar i Helsingfors som hittat sin egen nisch. Först ut är Mustan kanin kolo i Berghäll. 

Det känns ju lite underligt att beställa Pjotr Kropotkins böcker från The Book Depository. Företaget ägs av Amazon och är dessutom registrerat på skatteparadisön Guernsey. Men när det är så billigt! Och man behöver ju inte ens gå till posten eftersom de, till skillnad från det Bonnier-ägda Adlibris, levererar ända till postluckan. Men alternativ finns också. De små bokhandlarna lockar med sin trivsel, sitt kuraterade urval och med att erbjuda information.

– Anarkistiska klassiker, som Kropotkin och Emma Goldman säljer bra, både på finska och på engelska, säger Jarkko Saipio i Mustan kanin kolo.

Saipio, som denna tisdagskväll håller reda på butiken tillsammans med Soile Koskinen, har varit inblandad i butikskollektivet alltsedan Helsingfors mest anarkistiska bokhandel grundades år 2009. Även Koskinen har varit med länge, sedan 2010. Under åren har utbudet långsamt utvidgats, och evenemangen har blivit mångsidigare, inom ramen för vad det lilla utrymmet kan erbjuda.

– Idag kan vi kanske även prissätta böckerna bättre än i början, skrattar hon.

Helsingfors alternativa bokhandlar levererar i ett klimat där det finns allt färre orsaker att gå till Akademen (förutom för att panikshoppa halvdana julklappar). Det finns kanske inte så mycket pengar att tjäna, men med tanke på omständigheterna mår det helsingforsiska bokhandelsfältet rätt okej. De klassiska divarna försvinner då eldsjälarna pensionerar sig, men nya försök inom konst och samhälle finns.

 

Infopunkt och mötesplats

Mustan kanin kolo är en kombination av klassisk anarkistisk infoshop, antikvariat och mötesplats för stadens anarkismintresserade. I dag drivs projektet av ett tjugotal mer eller mindre aktiva volontärer.

Ungefär halva lokalen tas upp av begagnade böcker, till stor del med samhällelig anknytning, medan andra halvan fylls av anarkistisk, queer, antirasistisk, vegansk och annan speciallitteratur. Väggarna pryds av maktpyramidaffischer och i lådorna finns förvånansvärt många nyproducerade inhemska zines. De lär fortfarande sälja.

Här hittar man också information om stadens mindre kända evenemang. Bokhandeln är själv involverad i vissa av dem – skuggbokmässan på Fredstationen är kanske det mest kända.

– Visst, menar Saipio, de sociala medierna har delvis tagit över, men vilken information som når dig där beror till stor del på vem du känner.

Mustan kanin kolo strävar efter att hålla en låg tröskel även för de mindre insatta. Det är meningen att man skall kunna stanna och bläddra med gott samvete, utan att känna att man måste köpa något.

– Här kan man bekanta sig med anarkismen utan att förbinda sig till något, säger Saipio.

Bokhandeln hade sin första lokal i ”den döda ändan” av Eriksgatan. Adressen på Tavastvägen har varit betydligt bättre. Kunderna hittar hit på ett helt annat sätt, och kollektivet har också fått nya volontärer. Kring Sörnäs – från Vasagatan i norr till Hagnäs i söder – finns också en (i finländska mått) stor samling specialaffärer som lockar likasinnade människor. Många känner att vi lever på gentrifieringsvågens topp just nu, en känsla som åtminstone delvis delas av volontärerna i Mustan kanin kolo.

– Man får ju hoppas att vi är mer än en del av problemet, skrattar Soile Koskinen.

 

Lockande kaninbo

I vad som på sätt och vis är infoshopparnas hemland, södra England, lever dessa kollektiv farligt. Londons äldsta anarkistiska bokbutik, Freedom, brandbombades i början av förra året. Knutpunkten Cowley Club i Brighton är tvungen att hålla dörrarna låsta då EDL (English Defence League, högerextrem rörelse som riktar sig mot islam) marscherar på gatorna. Mustan kanin kolo känns mera som sitt namn, ett fredligt kaninbo.

Ingen får någon lön, då alla intäkter går till hyran. Men det är en del av själva poängen. Anarkistiska bokbutiker världen över fungerar i stället som samlingsplatser, fria utrymmen och som grogrunder för lokala idéer. Mustan kanin kolo liknar på många sätt sina större utländska systrar, men har inte aktivt strävat efter det.

– När bokhandeln grundades var tanken att man inte skulle kopiera konceptet från utlandet, utan göra butiken till något eget, säger Koskinen.

Den antikvariatiska sidan fungerar både som en inkomstkälla och ett lockbete. Koskinen påpekar att det ofta är de mera allmänna böckerna i fönstret som lockar in folk. Närheten till andra antikvariat är också en bra sak. De som kommit in stannar sedan också ofta till vid butikens specialutbud.

– Crimethinc:s (anarkistiskt kollektiv, förlag etc, red. anm.) böcker säljer stadigt. Vidare går det mesta som översatts till finska bra åt, säger Saipio.

 

Små förlag och egna böcker

Anarkistisk litteratur i finsk översättning är en nischprodukt. I dagens värld är många människors kunskaper i engelska så bra att inhemska översättningar kan kännas överflödiga, men det finns en efterfrågan på fler översättningar, menar Mustan kanin kolos aktiva.

De finskspråkiga böckerna kommer främst från små förlag, så som Savukeidas och Kampus kustannus. Något större aktörer, så som Sammakko, har översatt mer kända författare. Mustan kanin kolos aktiva har själva översatt en del klassiska texter, bland annat av Emma Goldman och Alexander Berkman, och också bundit in dem själva. De minimala upplagorna har snabbt sålts slut.

I framtiden skymtar en rörremont och möjligen en ny flytt. De aktiva samlas till möte varannan vecka för att diskutera framtiden. Just nu hoppas man på att få dörren att kännas ännu öppnare för förbipasserande.

 

Otso Harju

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.