Fängslades för att ha rymt med sin pojkvän

av Ivar Andersen

Asefa Mohammedi rymde tillsammans med sin pojkvän. Nu riskerar hon flera års fängelse.

Asefa Mohammedi, 18, har bara suttit i Herats kvinnofängelse i en dryg månad och väntar fortfarande på att få sitt straff tidsbestämt. För ett knappt år sedan rymde hon med sin pojkvän efter att familjen avslagit hans frieri.

– Jag har ingen far, min bror bestämmer i familjen. Han ville inte låta mig gifta mig med mannen jag älskar. Min pojkvän är fattig men min bror vägrade gå med på äktenskap om han inte betalade mycket pengar. Till slut rymde vi och levde ihop i tio månader innan de hittade oss.

Att rymma hemifrån har ett lägre straffvärde än sex utanför äktenskapet. Men i domstolen erkände sig Mohammedi trotsigt skyldig till bägge de åtalspunkter hon anklagas för.

– I rättegången sade jag att jag hade haft sex med honom. De kommer att döma mig för zina.

Pojkvännen fick inget straff och håller fortfarande kontakt.

– Han kan inte hälsa på här men han ringer ofta, säger Mohammedi. Jag vet inte vad som kommer att hända i framtiden. Han säger att han älskar mig men hela min familj är arg.

Enligt det afghanska rättsväsendet är hon en dömd brottsling. Men hon är också en förälskad tonåring som fnittrar när hon talar om sin pojkvän. Det kan inga lagar i världen ändra på, oavsett om de är stiftade av gudar eller människor.

Ivar Andersen
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Läs också:

”Jag försökte få skilsmässa men det gick inte”

”Kvinnans ord betyder aldrig något”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.