Afghanska myndigheter menar att de kvinnor som åtalas för moraliska brott får rättvisa rättegångar. Men människorättsorganisationer verk-samma i landet ger en annan bild.

– Om pappan eller maken anmäler en kvinna så tar polisen deras ord för sanning och arresterar henne. Det är nästan alltid mannens ord mot kvinnans, och då betyder kvinnans aldrig något, säger Heather Barr, jurist på Human Rights Watch.

Hon har nyligen färdigställt en rapport om kvinnor som dömts för moraliska brott och menar att möjligheterna att bli frikänd är mycket små. Oavsett om det handlar om korrumperade poliser, outbildade domare eller inkompetenta försvarsadvokater så har kvinnorna oddsen emot sig.

– De här kvinnorna är ofta analfabeter, och ofta är det enda beviset mot dem ett erkännande som skrivits av någon polis och undertecknats med ett fingeravtryck, säger Barr.

Att muta den lokala ordningsmakten är ett bekvämt sätt att bli av med en hustru eller dotter som anses ha vanhedrat familjen. Men samtidigt som Barr är kritisk mot hur plikttroget Herats åklagarmyndighet förföljer delstatens kvinnor, medger hon att alternativet till fängelse ofta är värre.

– Att fler kvinnor fängslas i Herat beror inte på att systemet är mer humant i andra delstater, utan på att kvinnorna där straffas på ett mer traditionellt sätt. Det betyder i klartext att de ofta mördas av sina familjer.

 

Ivar Andersen

 

Läs också:

”Jag försökte få skilsmässa men det gick inte”

Fängslades för att ha rymt med sin pojkvän

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.