En modern vagabond i Melbourne

av Anni Kotkamaa

Med sin personliga metod målar den finlandssvenska konstnären Agneta Ekholm skandinaviskt rena tavlor på andra sidan jordklotet. Skönheten drar hon fortfarande från sina minnen av Åbolands skärgård, trots att arbetsrummet finns i Australien.

Agneta Ekholms 19-åriga äventyr i Australien har gjort henne till den konstnär hon är idag. Hennes konst har prytt galleriväggar från Kina till Nya Zeeland, och hennes senaste utställning, Elements, kan man hitta på Flinders Lane Gallery i australiska Melbourne, där Ny Tid träffar henne.

Ekholm insisterar på att tala om sin konst på engelska, eftersom det är hennes ”modersmål” när det gäller konst. Trots det har hennes tavlor hyllats just för den skandinaviska stilrenheten och prägeln.

– Naturen är min inspiration och mina rötter har jag i Finland, säger Ekholm.

Agneta Ekholms konstnärsbana började vid konstlinjen vid Finns respektive Västra Nylands folkhögskola i slutet av 1980-talet. Sedan bar det av till Österbotten, men år 1994 lämnade hon sina konststudier i Nykarleby för att flytta till andra sidan av världen, då hon kom in på konstlinjen på Royal Melbourne Institute of Technology.

Rötterna till konsten finns ändå i Åbolands skärgård. Hon tillbringade sina barndomssomrar i Nagu, som hon ofta besöker i sin minnesbank för skönhet. Ett annat ställe hon förknippar med spännande naturminnen är Bodom träsk i Esbo, där familjen bodde vintertid, och hon berättar hur hon som liten flicka beundrade grus och andra frusna naturföremål under isen.

Ekholm menar att man måste komma bort för att se nära. Distansen mellan Australien och Finland har också gjort henne mera finsk, säger hon. Minnesbilderna av det första hemlandet är en drivande kraft i hennes konst, och kanske hennes största inspirationskälla, även om resultatet på duken sedan är en abstrakt målning. Distansen ger också minnena ett romantiskt skimmer.

Agneta Ekholm har sedan några år tillbaka dubbel nationalitet, finsk och australisk.

– Vi utlandsfinnar borde lära oss att uppskatta inte bara vårt nya hemland utan också vårt unika ursprung.

 

Unik arbetsmetod

Den metod Ekholm använder sig av är en unik stil som hon själv skapat. Hon jobbar med akrylfärger, vatten och en vanlig svamp, som man använder när man tvättar bilar. Svampen är en är det perfekta verktyget för att skapa de linjer berättelsen kräver, beskriver Agneta  sin  målarmetod.

– Jag låter mitt inre berätta mig en historia, en inre monolog som jag tyder i form av ett konstverk. Jag vet att jag kommer att måla till exempel i vitt och utan att tänka mera på verket låter jag berättelsen styra mig.

Hon låter sin konst tala för sig själv men på samma gång blottar hon en väldigt intim del av sig själv till publiken, vilket stundvis kan vara väldigt stressigt. För att inte låta stressen tära på sin kreativitet har hon alltid ett nytt projekt på gång.

 

Tufft som freelance

Under vernissagen kunde man höra publikens förtjusning när de beundrade Ekholms kollektion. Största delen av alla konstverk var prydda med ett rött klistermärke, ett diskret sätt att säga SÅLD.

Melbourne är känt för sitt mångsidiga och färgstarka utbud av kultur och konst. Det är inte lätt att skapa sig en nisch som artist. Ekholms nordeuropeiska bakgrund har gett henne den exotik hon behöver för att skilja sig från mängden.

– En freelancekonstnär har ett av de hårdaste yrken som finns, men jag drivs av min starka passion för målandet, och blir aldrig trött på.

Säljarhatten har Agneta Ekholm alltid på sig när hon träffar människor, och besöker nya ställen runt om i världen. Hennes filosofi i arbetslivet är att inte sitta och vänta på att någon hittar henne, utan hon skall själv vara sina verks största supporter och ta alla givna chanser till vara.

 

Anni Kotkamaa

 

Agneta Ekholm har studerat konst på på yrkeshögskolan i Nykarleby, och har avlagt kandidatexamen vid Royal Melbourne Institute of Technology. Hennes föräldrar är författaren Pirkko Lindberg och Henrik Ekholm, vars farbror Kurt var konstnärlig ledare på Arabia 1931-48.
Ekholms första utställning Impulsions visades på universitetets galleri i Melbourne 1996, och nu hänger hennes senaste utställning Elements på Flinders Lane Gallery Melbourne. Ekholms konst har visats i Melbourne, Sydney, Canberra, Perth, New Zealand och Hong Kong. Hon har också deltagit i flera grupputställningar  runtom i världen.

1 kommentar

Agneta 2 september, 2014 - 12:44

En modern vagabond I Melbourne

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.