En stark och glad förebild

av Lasse Garoff

– Tom var en stark positiv förebild för bögar under en tid då vi inte hade någon att se upp till, berättar Durk Dehner, ordförande för Tom of Finland Foundation i Los Angeles. Orsaken till Tom of Finlands enorma genomslagskraft var att han visade bögarna som starka, övermaskulina, positiva. Glada helt enkelt. Genomslagskraften blev enorm – Tom of Finland räknas idag som en av Finlands mest inflytelserika konstnärer. 

Durk Dehners första möte med Tom of Finlands konst var på sjuttiotalet i New York. På en anslagstavla i en bar hängde en annons med en illustration av Tom of Finland.

– Illustrationen fyllde mig med stolthet och igenkännande, jag förstod inte hur en teckning kunde göra det. Jag försökte hitta andra konstnärer som kunde göra samma sak men de fanns inte. Toms styrka var att han kunde uttrycka de här positiva värderingarna i sina bilder, säger Dehner.

Tom of Finland: Utan titel, 1989. Foto:  ©Tom of Finland® Foundation, Incorporated. Tom of Finland: Utan titel, 1989. Foto: ©Tom of Finland® Foundation, Incorporated.

Resten beskriver Dehner som att ödet eller försynen ingrep. Dehner fick tag på Toms adress genom en konstnärsvän och skickade honom ett fanbrev. Och 1977 när Dehner bodde i Los Angeles erbjöd han logi åt Tom, som hade utställningar på västkusten. Dehner erbjöd sig att se efter vilka möjligheter det fanns för Tom att ställa ut och tjäna pengar på sina verk. År 1980 grundade de ett företag som sålde Tom of Finlands serier, och Dehner började arrangera publikframträdanden för Tom.

– Massor av unga män ville träffa honom och berätta hur mycket hans konst betytt för dem. Unga killar från landsbygden, där ingen talade om homosexualitet, som sett hans teckningar i affären och dragit en suck av lättnad när de för första gången insett att de inte var ensamma, att det fanns andra som kände som de. Och de ville berätta hur mycket Tom betytt i deras liv, berättar Dehner.

– De här mötena gav mig idén att grunda ett Tom of Finland-arkiv. Tom var en bra konstnär, men hans betydelse var större än så. Tack vare honom började de här killarna se sig själva på ett annat sätt.

Machomän med skruv

S.R. Sharp är vice ordförande för Tom of Finland Foundation. En långhårig karl i militärgrönt, dödskalleringar och tatueringar i hårfästet.

– Tidigare ansågs bögar vara förminskade och svaga, skamliga figurer på samhällets skuggsida. Tom upplevde det som väldigt orättvist att vi berövades de positiva förebilder som resten av samhället hade. Han tog det som sin uppgift att skapa de förebilderna, förklarar Sharp.

Det är orsaken till Tom of Finland-figurernas ikoniska utseende: ståtliga, övermaskulina leende män med karikerat svällande sexuella attribut. Tom of Finland tecknade bögarna som stora och självsäkra, men erövrade också klassiska machogestalter – poliser, soldater, virkesflottare, sjömän – och gjorde dem gay.

– Tom förändrade inte bara bögarnas självbild. Hans konst förändrade också sättet som heterosamhället såg på oss. Numera får öppet homosexuella också vara poliser och soldater, säger Sharp.

I dagsljus

I motsats till efterkrigstidens syndiga och undanknuffade skåpbögar är Tom of Finlands karaktärer resliga och självsäkra män som har sex ute i parker och i skogen mitt på dagen. Poliserna framställs inte som fascister utan tvärtom som sexuella subjekt som släpper sina hämningar och deltar i rumlandet.

– Naturen är ett viktigt tema, det var Toms sätt att säga att homosexualitet är en naturlig sak även om samhället fördömer det. Och det är Tom of Finlands stoltaste budskap, säger Sharp.

Men även om Tom of Finlands serier håller för kritisk analys så ritade han aldrig sina serier med de nivåerna i åtanke.

– Tom älskade att kalla sina verk för snuskiga bilder. Han ville att folk skulle uppskatta dem på en helt okomplicerad nivå, att de skulle vara något man kunde ha roligt åt och njuta av, säger Dehner.

Toms alter ego var motorcykelbögen Kake, berättar Dehner. Kake förkroppsligade förmågan att få människor att slappna av och släppa sina hämningar. En av de mest talande bilderna är då Kake, svettig och leende, lämnar parken där orgien han startat fortfarande pågår, och han är glad och tillfreds över att ha hjälpt alla andra att slappna av och ha kul tillsammans.

 

Lasse Garoff
Foto: Tom of Finland: Lifeguard.  ©Tom of Finland® Foundation, Incorporated.

MUU Galleria på Lönnrotsgatan 33 visar utställningen Tuhmat Ruudut/Dirty Frames med erotiska serier och sketcher av Touko Laaksonen (1920-1991), alias Tom of Finland. Utställningen visar också verk av konstnärer som inspirerats av honom: Benoît Prévot, Bill Ward, Etienne, The Hun, Michael Kirwan, Joe Phillips, Studio Splatter, Thor Of Sweden and Jouni Lepistö.

Läs också:

Konst för sin egen skull?

Kändis men ändå inte

Lämna en kommentar