Den katolska kyrkan i USA har uppmanat sina medlemmar att inte delta i den populära utmaningen ”Ice bucket challenge” som spridit sig som en löpeld på internet. Kändisar och och vanliga människor uppmanas att filma sig själva då de häller en hink isvatten över huvudet, och lovar att donera pengar till forskning kring nervsjukdomen ALS, också känd som Lou Gehrigs sjukdom, sedan utmana någon annan att göra samma sak.

ALS är en sjukdom som orsakar muskelförlamning och i de flesta fall dör den insjuknade inom 3-5 år efter att hen drabbats. I Finland insjuknar 120-140 personer årligen. Än så länge är ALS obotlig. Bara i USA har folk genom ”Ice bucket challenge” donerat över 80 miljoner dollar till sjukdomsforskningen.

Abortmotståndare och den katolska kyrkan i USA och andra länder har ändå protesterat mot forskningen, eftersom den i vissa fall involverar stamceller, även om celler från embryon i regel inte används, rapporterar brittiska The Independent.

I en bloggpost skriver den kända katolska prästen Michael Duffy att han själv blivit utmanad att delta i insamlingen, men att han inte vill stöda forskningen, eftersom det går emot den katolska kyrkans principer kring stamceller.

Duffy lovar att istället be för personer som lider av ALS.

 

Red.

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar