Radikal bokmässa på uppgång

av Fredrik Österblom

Bokmässan i Göteborg är som känt nordens största evenemang för bok- och biblioteksbranchen med ungefär 100 000 besökare varje år. Mindre känd är kanske skuggbokmässan på bokkaféet Syndikalistiskt forum vid Linnéplatsen, långt borta från det så kallade eventstråket där bokmässan äger rum. Ny Tid har talat med en av arrangörerna för Radikal bokmässa.

En tio minuters spårvagnsresa bort från mässhallen finns bokhandeln där kaffe, kunskap och klasskamp förenas i en stämningsfull liten lokal. Soffgrupperna har flyttats åt sidan för att ge plats åt publiken under kvällens föreläsning. På Radikal bokmässa finns det möjlighet att ta del av djuplodande föreläsningar och samtal utan kostnad.

– Till viss mån är det en reaktion mot att bokmässan är så dyr och otillgänglig för så många, men framför allt är det ett sätt för oss att få hit författare som vi tycker att är intressanta men som vi inte har råd att ta till Göteborg själva, säger Elias, en av ”kamraterna” på bokkaféet.

– Vi passar helt enkelt på att stjäla dem när de ändå är här.

Att Syndikalistiskt forum nu sedan i fjol har börjat ordna Radikal bokmässa beror inte på att behovet inte funnits förut, utan det är främst en fråga om logistik.

– Vi har bara haft lokalen i tre år. Innan dess var vi helt internetbaserade. Föreningen har funnits i tre andra lokaler, haft olika former och drivits av olika generationer vänsteraktivister sedan den grundades 1980.

Den nuvarande lokalen ligger på Övre husargatan i Linnéstaden, och de rödsvarta flaggorna som vajar utanför bryter mot en stadsbild som i övrigt mest präglas av brunchkaféer, fine dining och fitness.

Liten lokal, stora namn

Trots det blygsamma utrymmet bjuder Syndikalistiskt forum på välkända och populära namn, som också fyller den egentliga bokmässans stora och inträdesbelagda salar. En av gästerna under bokmässan är Liv Strömquist som kommer för att tala om sitt nya seriealbum Kunskapens frukt.

– Det är jätteroligt att de ställer upp.

Till Liv Strömquists prat hade det på ett par dagar anmält sig fyra gånger så många som kan få plats i lokalen, så under lördag förmiddag var det många som fick bli kvar utanför då lokalen var så full att dörren inte gick att öppna.

– Det känns ofta som om vi håller på att växa ur lokalen. Men tyvärr måste också vi konkurera på marknadsekonomiska villkor. Det är en ekonomisk fråga.

Strömquist kommenterade att hon föredrar Syndikalistiskt forum framför den riktiga bokmässan, eftersom man här kan tala med riktiga människor istället för med Björn Ranelid.

– Vi organiserar oss efter parollen ”klasskamp och folkbildning”, och inte efter någon smal ideologisk linje. Så vi kan ta hit både smalt och brett.

Tidigare under kvällen har idéhistorikern Edda Manga föreläst om Judith Butlers senaste bok för en liten men engagerad publik.

– Ibland är det som i kväll och ibland är det som när Liv Strömquist var här.

Förutom Strömquist utgjordes lördagens program av ett samtal med seriekollektivet Dotterbolaget och en föreläsning om Sverigedemokraterna och fascism, av Lovisa Broström, doktorand i ekonomisk historia.

Sveriges trevligaste bokhandlare

En vanlig vecka har Syndikalistiskt forum öppet fyra dagar från eftermiddag till kväll och alla jobbar ideellt. Det är ofta möten, bokcirklar och folkkök, och ibland föreläsningar och större evenemang. Senare i höst gästas forumet av bland andra journalisten Kajsa Ekis Ekman (Skulden 2013, Varat och varan 2010) och poeten Athena Farrokhzad, som kommer att läsa upp sitt uppmärksammade sommarprat live. Lokalen lämpar sig inte speciellt bra för musik, men det händer att musikuppträdanden hålls där.

– Bland annat har Göteborgs feministiska kör varit här och sjungit.

Det som främst genererar inkomster är inte bokförsäljningen utan kafé- och studieverksamheten.

– Det går inte att få ihop en hyra på Marx böcker.

Böckerna är inte många, men urvalet är färskt och uppdateras ständigt.

Något oväntat vann Syndikalistiskt forum tidigare i år tidningen Vi läser:s nätomröstning om vem som är Sveriges trevligaste bokhandlare. De vann med en röst framom en bokhandlare på Akademibokhandeln i Halmstad.

– Många blev upprörda eftersom det var tänkt att man skulle anmäla enskilda bokhandlare till tävlingen, men vi anmälde hela kamratkollektivet.

Efter vinsten fick ”Kamraterna på Syndikalistiskt forum” ett omnämnande och en intervju i Vi läser. Men tidningen lät sig inte göras till en plattform revolutionär uppvigling.

– Intervjun var kraftfullt censurerad: vi framstår där som väldigt trevliga och propra personer.

Fredrik Österblom

Lämna en kommentar